Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het meest noordelijk gelegen Waddeneiland, tenminste van de Nederlandse Waddeneilanden (er zijn er ook nog een paar die tot Duitsland behoren). Het ligt 7 kilometer ten noorden van het dorpje Lauwersoog.

Kaart Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog kan je er met de ferry naartoe. Je kan er ook naartoe wandelen, maar de volledige tocht van het vasteland naar het eiland kan je enkel maken onder begeleiding van een ervaren gids. Je moet heel goed op de hoogte zijn van de getijden en zelfs bij laagtij moet je door het water (meer dan een meter diep).

We kozen in 2016 voor een tussenoplossing, die werd uitgewerkt door de Stichting Wadloopcentrum Pieterburen. We vertrokken daarvoor met een boot vanuit de haven van Lauwersoog. Via de geulen, werden we afgezet in de nabijheid van een zandplaat, vanwaar de tocht naar Schiermonnikoog te voet werd verdergezet. Nu eens op het zand, dan weer door het water, dat je letterlijk zag stijgen. Een onvergetelijke ervaring !

 Wadlopen

wadlopen

wadlopen

 Wadlopen

wadlopen

wadlopen

 Wadlopen

wadlopen

wadlopen

 Wadlopen

wadlopen

wadlopen

Schiermonnikoog is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Van het haventje kan je met de bus naar het dorpje. Vandaaruit vertrekken talrijke wandel- en fietspaden die je langs de mooiste plekjes van het eiland brengen. Fietsen kan je ter plaatse huren. Eén van de mooiste plekjes ligt aan de Berkenplas, waar je op het terras kan genieten van een natje en een droogje.

 Berkenplas

Berkenplas

Berkenplas

detailkaart Schiermonnikoog

Het mooiste van de dag hadden we echter voor het laatst bewaard. Min of meer bij toeval was de terugvaart gepland rond 8 uur 's avonds. Dat hangt vooral af van de getijden. We waren daardoor getuige van een schitterende zonsondergang. Zelfs onze schipper, die deze route toch wel een honderd keer per jaar vaart, bevestigde ons dat dit toch wel uitzonderlijk is.

 Boottocht

Boottocht

Boottocht

Wij hebben deze wandeldag alvast uitgeroepen tot de 'mooiste wandeldag van 2016'.