Vaals

De gemeente Vaals is vooral gekend omwille van zijn ligging, in het zuiden van Nederland, bij het drielandenpunt tussen België, Duitsland en Nederland  In de buurt van het Drielandenpunt ligt ook het hoogste punt van Nederland (322 meter).

Je kan er nog iets hoger komen op de Koning Boudewijntoren, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

Onder de Vaalserberg ligt een tunnel van de spoorlijn tussen Luik en Aken, in de Eerste Wereldoorlog gegraven door Russische krijgsgevangenen.

In de omgeving zijn naast de officiële grenspaal ook nog heel wat 'historische' grenspalen te vinden. Rechts hieronder bevoorbeeld een grenspaal van 1794, met de vermelding '¨Preuse'.

Wat we in onze geschiedenislessen nooit leerden was dat dit ooit zelfs een 4-landenpunt was.

In 1816, na de val van Napoleon, moesten de grenzen van Europa hertekend worden. In het gebied tussen Pruisen en het koninkrijk der Nederlanden raakte men het niet eens omdat er belangrijke zinkmijn gelegen was. Een gebied van nauwelijks 340 hectare, werd een ministaatje dat bestuurd werd door een Pruisische en een Nederlandse commissaris.

Hoewel de mijn al in 1885 was uitgeput bleef het conflict duren tot na de eerste wereldoorlog. In het verdrag van Versailles werd het gebied volledig toegewezen aan België.

Wandelen op het Drielandenpunt

In de omgeving van het drielandepunt kan je talrijke wandelingen volgend. Het volstaat de kleurencodes te volgen op onderstaand kaartje. Ook enkele lange afstandsroutes lopen langs in Vaals : de Krijtlandroute (geel-rode markeringen) en het Hertog Limburgpad (niet bewegwijzerd).