Zuid-Beveland

Zuid-Beveland ligt centraal in de provincie Zeeland, tussen de Oosterschelde en de Westerschelde en geflankeerd door Walcheren in het nesten en Noord-Beveland in het noordwesten. Het heeft een oppervlakte van 334 km² en telt 100.000 inwoners. Een derde van die inwoners woont in Goes, de grootste stad op het schiereiland.

Het is met Zeeuws-Vlaanderen verbonden via de tunnel onder de Westerschelde, die een lengte heeft van 6 km. Voor een personenwagen betaal je 5 EUR tol. Langs de noordzijde is er een verbinding met Schouwen-Duiveland over de Zeelandbrug (lengte : 5 km), die je gratis mag overrijden. Aan de oostkant kan je via de Oesterdam naar het eiland Tholen.

Kaart Zuid-Beveland

Yerseke

De voornaamste reden voor een bezoek aan Zuid-Beveland is Yerseke (spreek uit met 2 doffe "e's" op het einde, anders heb je het over heel iets anders, volgens onze lokale gids.

Dit oude vissersdorp telt zo'n 7.000 inwoners, maar is vooral bekend om culinaire redenen. Je vindt er veel restaurantjes waar je zeevruchten kan eten. Je kan er de oesterputten bezoeken en je hebt er ook de mosselveiling en de verwerkende mosselbedrijven (Prins & Dingemans, Zeeland's Roem, ... )

De beste plaats om je bezoek aan Yerseke te beginnen is "De Oesterij".

  • De gebouwen langs de Oosterschelde zijn omgevormd tot een didactische ruimte, waar je aan de hand van grote infoborden en enkele filmpjes alles te weten komt over het kweken van mosselen, oesters en kreeften. Je kan deze gratis bezoeken, loop gewoon tussen de winkel en het proeflokaal door.
  • In het proeflokaal kan je de zeevruchten proeven : de oesters worden op 6 verschillende wijzen aangeboden.
  • In de winkel kan je nog passeren om wat lekkers mee naar huis te nemen.

Iedere woensdag is er om 11 uur een gratis rondleiding over het terrein met uitleg over de kweek van oesters en mosselen. Je leert er dat er voor mosselen en oesters slechts 2 voorwaarden zijn om het predikaat "Zeeuws" te krijgen : ze moeten door een "Zeeuw" moeten gekweekt worden en ze moeten in de Oosterschelde gelegen hebben.

Oesterij
De Oesterij

Zeeuwe Oesters
Zeeuwse platte en Creuses

Gestoomde oesters
Gestoomde oesters

Wat is de beste periode als je wil gaan proeven ?

De Oesterij is het ganse jaar geopend, maar om de lokale specialiteiten te proeven houd je best rekening met volgende punten :

  • De Zeeuwse oesters kan je krijgen van september tot april. Dit zijn de 8 maanden waarin een "R" voorkomt. Wist je trouwens dat de Franse benaming voor oesters je helpt om dit te onthouden : "Huit R's". Het was trouwens Napoleon die verantwoordelijk is voor dit ezelsbruggetje. Buiten het seizoen worden oesters geïmporteerd uit Ierland, Frankrijk, ...
  • Het mosselseizoen loopt van begin juli tot maart.
  • Oosterscheldekreeft kan je krijgen van april tot juni.

We kunnen je zeker aanbevelen om te gaan proeven : de oesters zijn van de lekkerste die we al gegeten hebben.

Goes

Goes ontstond in de 10de eeuw en groeide door zijn ligging snel uit tot een haven waar heel wat internationale handel gedreven werd. In 1405 kreeg het stadsrechten en daardoor de toelating om zich te versterken met muren, poorten en grachten. Eén van de industriële activiteiten in die tijd, die we ook al in Middelburg en Veere tegenkwamen, is de productie van rode verfstof uit meekrapwortels. De productie ging verder tot in de 18de eeuw. Toen werd ontdekt dat de rode grondstof op een gemakkelijkere wijze kon worden geproduceerd.

Voor een bezoek aan Goes spring je best eens binnen in de VVV (Singelstraat). Voor 2 Euro krijg je een brochure die je langs een 30-tal historische gebouwen in Goes leidt. Van mei tot en met september geven de gidsen van 't Gilde de Bevelanden elke woensdagmiddag gratis rondleidingen in Goes. De rondeleiding duur ong. 1.5 uur en start om 14.00 uur aan het Historisch Museum in de Singelstraat.

Goes Stadhuis
De Grote Markt / Stadhuis

Goes haven
Goes Haven

Steegje Goes
Steegje in Goes