Walcheren

Het eiland Walcheren is net geen 220 km² en heeft een ruitvorm met zijden van ong. 15 km. Het ligt tussen de Oosterschelde en de Westerschelde. Middelburg, het grootste stadje, is tevens de hoofdstad van de provincie Zeeland. Daarnaast hebben Vlissingen, Veere en sinds kort ook "Zoutelande" om uiteenlopende redenen een grote naamsbekendheid.

De eerste sporen van bewoning op Walcheren dateren uit de Romeinse tijd. Een nederzetting in de buurt van het huidige Domburg werd toen vermeld als Walachria. In Domburg werden de resten gevonden van een tempel gewijd aan een Romeinse godin. In de derde eeuw kwam Zeeland onder water te staan, waardoor de bewoners verdreven werden.

In de 9de eeuw kwamen de Noormannen uit het Noorden. De bewoners richten een aantal versterkingen op : een cirkelvormige aarden wal met een diameter van ong. 200 meter. Zo'n verstevigde plaats werd een "burg" genoemd. Drie plaatsnamen op Walcheren verwijzen nog naar zo'n aarden wal : Souburgh (de zuidelijke burg, die onlangs gerestaureerd werd), Middelburg (de middenste burg) en Domburg (de Duinenburg). De Noormannen gebruikten Walcheren als uitvalsbasis voor hun verdere veroveringstochten in Engeland en Frankrijk. 

Op het einde van de 12de eeuw ontstonden de huidige dorpen en steden. Middelburg, Veere en Vlissingen ontwikkelden zich door hun liggen aan zee als snel tot belangrijke handelssteden. In de 18de eeuw liep het belang van de steden terug.

Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg Walcheren het hard te verduren. Bij het begin van de oorlog werd Middelburg zwaar gebombardeerd.  Op het einde werd bij de strijd om de Westerschelde hevig slag geleverd in Vlissingen, Westkapelle en Veere. De dijken werden gebombardeerd waardoor grote delen van Walcheren onder water kwamen te staan. Enkele infoborden hierover zijn terug te vinden in Westkapelle en aan de Veerse kreken.

Bij de watersnood in 1953 werd Walcheren grotendeels gespaard.  Het waren vooral de gebieden ten noorden van het eiland die door de stormvloed werden getroffen.

Walcheren is volledig omgeven door een hoge dijk en / of duinengordel. De kustdorpjes liggen mooi verscholen achter de dijk. Wist je trouwens dat Zeeland niet minder dan 3.000 km dijken telt ?


Middelburg

De hoofdstad van Walcheren heeft een vrij groot centrum, met talrijke bezienswaardigheden. We zijn bij ons eerste bezoekje niet verder geraakt dan een fietsritje door de stad. Het lijkt ons echter de moeite om hier ooit nog eens terug te keren.

De voornaamste bezienswaardigheden :

Veere

Dit kleine stadje, gelegen aan het Veerse meer, heeft een indrukwekkende geschiedenis achter zich. De afmetingen van de Grote Kerk laten al vermoeden dat de stad ooit veel groter moet geweest zijn dan nu het geval is. In alle geval voldoende voor ons om er een aparte pagina aan te wijden.

Vlissingen

Vlissingen roept bij de Vlaming nog altijd herinnering op omwille van de overzetdienst tussen Breskens en Vlissingen. Vroeger was dit de 'kortste' manier om naar Zeeland te gaan : met de auto de boot op en een half uurtje varen. Momenteel is de overzet enkel nog actief voor fietsers en voetgangers, maar naar het schijnt zou ook deze dienst in de toekomst stopgezet worden.

Aan Vlissingen zelf hadden we geen herinnering. De aanwezigheid van scheepswerven en industriezones beïnvloeden onze perceptie en meestal bleven we dan ook niet in Vlissingen rondhangen.

Bij een recent bezoek merkten we echter dat ook Vlissingen geëvolueerd is en net als vele andere stadjes en dorpjes enorm verfraaid is.

Om te beginnen heb je er een lange promenade, met zowaar enkele hoogbouw-appartement. Vanop die promenade zie je de zeeschepen heel kort bij de kust passeren.

Het Zeeuws Maritiem MuZEEm Vlissingen is gehuisvest in een historisch pand aan de haven van Vlissingen (tegenover het Arsenaal). Je komt er alles te weten over Michiel De Ruyter (één van de meest beroemde Nederlanders, die in Vlissingen werd geboren), over de geschiedenis van de scheepvaart en over de impact van de Tweede Wereldoorlog op Vlissingen.

Vanaf de uitkijktoren bij het Arsenaal heb je een mooi uitzicht op de Westerschelde, maar het is ons (nog) niet duidelijk of je enkel de toren kan bezoeken, of het bijkomende 'pretpark' (dat vooral interessant lijkt voor jonge kinderen) er moet bijnemen.

Eén van de meest verrassende ontdekkingen is het Panorama Walcheren. We kenden al het Panorama Mestdagh in Den Haag. Dit nieuwe initiatief  van een groep gepassioneerde liefhebbers is zeker een bezoekje waard.  Panorama Walcheren bezit al een collectie van een 10-tal reusachtige schilderijen van mooie plekken op Walcheren. De schilderijen zijn opgesteld in halve of driekwart cirkels, waardoor je werkelijk opgaat in het schilderij.

Bij een rondleiding krijg je ook de uitleg over de wijze waarop de schilderijen worden gemaakt. Er wordt trouwens continu aan een nieuw schilderij gewerkt. 

De openingsuren zijn beperkt, tenzij je met een groep (vanaf 10 personen) bent. Je consulteert best de website van Panorama Wacheren

Panorama Walcheren is een collectie van megaschilderijen; ieder meer dan mans-hoog en tientallen meters breed, in een halve of driekwart cirkel opgesteld. Elk panorama toont een interessante plek op Walcheren. Ze geven het gevoel dat je daadwerkelijk ter plekke bent. Kijk ook achter de schermen en zie hóe zo’n panorama gemaakt wordt.

 

Domburg

Van een rondleiding met een gids geven we een korte "samenvatting", die je toch kunnen aanzetten tot een bezoekje aan Domburg :

Aan de zuidkant van Domburg ligt op een hoge duin een uitkijkpunt vanwaar je een mooi uitzicht hebt op grote delen van Walcheren. Je ziet er o.a. de Lange Jan in Middelburg en de toren van Westkapelle.

In de buurt van Domburg kan je nog een bezoekje brengen aan Terra Maris, het museum voor natuur en landschap. Je vindt er een mooie landschapstuin, waarin je de verschillende landschapstypes in Zeeland kan bekijken. In de buurt kan je een mooie wandeling maken.

De kustdorpen

De kustdorpen liggen veilig weggeborgen achter de hoge dijken. Ze zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met de dorpen aan de Vlaamse Kust. De foto's hieronder geven van links naar rechts een beeld van Domburg, Zoutelande en Westkapelle. Ieder van deze dorpjes heeft bovendien een prachtig zandstrand. In de omgeving zijn uitgebreide wandelmogelijkheden.

Fietsroute Walcheren

Onze eerste verkenning van Walcheren hebben we met de fiets gedaan, zodat we in één dag de voornaamste bezienswaardigheden konden bezoeken. We volgden uiteraard zoveel mogelijk de kust, reden een stuk langs het Veerse Meer en brachten een bezoekje aan Veere en Middelburg.

Walcheren heeft een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten, dat je de mooiste hoekjes van het eiland laat zien. Ze zijn uitstekend bewegwijzerd. Je kan je tocht op voorhand uitstippelen (www.fietsnet.be)

We vertrokken in de hoofdstad Middelburg (knooppunt 57) en fietsten vervolgens langs volgende knooppunten : 56 - 53 - 80 - 44 - 42 - 40 - 10 - 14 - 16 - 27 - 30 - 31 - 32 - 36 - 34 - 35 - 63 - 58 - 57. De totale afstand van de route bedraagt een goede 50 kilometer en voerde ons van Middelburg naar Zoutelande, Westkapelle, Domburg, Oostkapelle, Breezand, Veere en terug naar Middelburg.

De route loopt langs een wisselend landschap van polders, duingebieden, bossen en dorpjes. Meestal fiets je langs de binnenkant van de dijk. Tussen Westkapelle en Domburg kan je ook bovenop de dijk fietsen met een mooi uitzicht op de Noordzee.

Wandelgebieden op Walcheren

Naast een fietsknooppuntennetwerk heeft Walcheren ook een wandelknooppuntennetwerk, dat echt alle hoekjes van het eiland gaat opzoeken. De foto hiernaast is onvoldoende scherp om alle details te zien, maar geeft toch een goed idee van de dichtheid van het netwerk. (klik op het kaartje voor een groter beeld).

Op basis van onze fietstocht zouden we volgende wandelgebieden uitkiezen voor een verdere verkenning :