Walcheren

Het eiland Walcheren is net geen 220 km² en heeft een ruitvorm met zijden van ong. 15 km. Het ligt tussen de Oosterschelde en de Westerschelde. Middelburg, het grootste stadje, is tevens de hoofdstad van de provincie Zeeland.

Onze eerste verkenning van Walcheren hebben we met de fiets gedaan, zodat we in één dag de voornaamste bezienswaardigheden konden bezoeken. We volgden uiteraard zoveel mogelijk de kust, reden een stuk langs het Veerse Meer en brachten een bezoekje aan Veere en Middelburg.

Walcheren is volledig omgeven door een hoge dijk en / of duinengordel. De kustdorpjes liggen mooi verscholen achter de dijk. Het mooiste dorpje vonden wij Zoutelande. In de kleine hoofdstraat

In de tweede wereldoorlog werd de dijk bij de bevrijding op verschillende plaatsen doorbroken door een bombardement van de Engelsen. Bijna het volledige eiland kwam daardoor onder water te staan. Enkele infoborden hierover zijn terug te vinden in Westkapelle en aan de Veerse kreken.

Biij de grote watersnood in 1953 ontsnapte Walcheren aan de klappen. Het waren vooral de gebieden ten noorden van het eiland die door de stormvloed werden getroffen.

Fietsroute Walcheren

Walcheren heeft een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten, dat je de mooiste hoekjes van het eiland laat zien. Ze zijn uitstekend bewegwijzerd. Je kan je tocht op voorhand uitstippelen (www.fietsnet.be)

We vertrokken in de hoofdstad Middelburg (knooppunt 57) en fietsten vervolgens langs volgende knooppunten : 56 - 53 - 80 - 44 - 42 - 40 - 10 - 14 - 16 - 27 - 30 - 31 - 32 - 36 - 34 - 35 - 63 - 58 - 57. De totale afstand van de route bedraagt een goede 50 kilometer en voerde ons van Middelburg naar Zoutelande, Westkapelle, Domburg, Oostkapelle, Breezand, Veere en terug naar Middelburg.

De route loopt langs een wisselend landschap van polders, duingebieden, bossen en dorpjes. Meestal fiets je langs de binnenkant van de dijk. Tussen Westkapelle en Domburg kan je ook bovenop de dijk fietsen met een mooi uitzicht op de Noordzee.

Wandelgebieden op Walcheren

Naast een fietsknooppuntennetwerk heeft Walcheren ook een wandelknooppuntennetwerk, dat echt alle hoekjes van het eiland gaat opzoeken. De foto hiernaast is onvoldoende scherp om alle details te zien, maar geeft toch een goed idee van de dichtheid van het netwerk. (klik op het kaartje voor een groter beeld).

Op basis van onze fietstocht zouden we volgende wandelgebieden uitkiezen voor een verdere verkenning :

  • het gebied tussen Domburg en Oostkapelle. De vele wandelpaden in een bosrijke omgeving kunnen gecombineerd worden met een strandwandeling.
  • het gebied ten zuien van Westkapelle, met de ...
  • het krekengebied van Veere

De kustdorpen

De kustdorpen liggen veilig weggeborgen achter de hoge dijken. Ze zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met de dorpen aan de Vlaamse Kust. De foto's hieronder geven van links naar rechts een beeld van Domburg, Zoutelande en Westkapelle. Ieder van deze dorpjes heeft bovendien een prachtig zandstrand. In de omgeving zijn uitgebreide wandelmogelijkheden.

Middelburg

De hoofdstad van Walcheren heeft een vrij groot centrum, met talrijke bezienswaardigheden. We zijn bij ons eerste bezoekje niet verder geraakt dan een fietsritje door de stad. Het lijkt ons echter de moeite om hier ooit nog eens terug te keren.

De voornaamste bezienswaardigheden :

  • het stadhuis, gelegen op de Markt, is een voorbeeld van de Vlaamse laat-gotiek. Het doet ons wat denken aan het stadhuis van het Vlaamse Oudenaarde.
  • het abdijcomplex, met de abdijtoren Lange Jan (die kan beklommen worden), de Koorkerk, de Nieuwe Kerk en het Abdij Zeeuws Museum. In het complex zijn momenteel verschillende administratieve diensten gevestigd.

Veere

Dit kleine stadje, gelegen aan het Veerse meer, heeft een indrukwekkende geschiedenis achter zich. De afmetingen van de Grote Kerk laten al vermoeden dat de stad ooit veel groter moet geweest zijn dan nu het geval is. In alle geval voldoende voor ons om er een aparte pagina aan te wijden.