Oostende

Oostende, de koningin der Belgische badsteden, ligt in het midden van de Belgische Kust. Je vindt hier een beetje geschiedenis en enkele tips (incl. kaartjes) om te wandelen en te fietsen.

Oostende kreeg zijn stadsrechten in de 13de eeuw van Margaretha van Constantinopel. In 1284 werd beslist om de havengeul te verbreden en bevaarbaar te maken tot in Brugge, dat toen zijn glorieperiode kende. De stad werd, geteisterd door zware overstromingen, enkele malen verplaatst.

In de 16de en 17de eeuw was de stad meermaals het slachtoffer van het oorlogsgeweld, meer bepaald van de godsdienstoorlogen. Oostende was op het einde van de 16de eeuw het enig overgebleven protestantse gedeelte van de Zuidelijke Nederlanden. Dat resulteerde in het beleg van Oostende in 1601. Het zou drie jaar voor de stad uiteindelijk in 1604 zou capituleren voor de Spanjaarden. Albrecht en Isabella lieten zich hierbij niet van hun beste kant zien.

Uit de Franse periode is er een overblijfsel dat verwijst naar het oorlogsgeweld : het fort Napoleon, dat door de Franse Keizer werd opgetrokken in 1813 als verdediging tegen een mogelijke inval door de Engelsen. Het fort werd in die periode echter nooit 'gebruikt'. Napoleon werd twee jaar later, in 1815, verslagen door een gezamelijk leger van Engelsen en Pruisen.

Stadszicht Oostende Fort Napoleon

De GR5A loopt door Oostende. Als je van Bredene komt, kan je via het veer de havengeul oversteken (zoniet moet je een eindje omlopen). Op onderstaand kaartje loopt de GR5A langs het duinpad (19, 18, 17) en maakt dan een ommetje langs het Fort Napoleon (17). Het veer legt aan bij nummer 5, zoniet ga je via het Maritiem Plein (4) en de vismijn (3) rond de haven.

Op de Oostoever zijn ook verschillende restanten terug te vinden uit de tweede wereldoorlog. Die werden door de Duitsers werden gebouwd als een onderdeel van de Atlantic Wall. Op bovenstaand kaartje staan de Mortierbunker (6),de Hundius Batterij (nr 15) en de Halve Maan (radarbunker - 11)

Bij regenweeer is de permanente tentoonstelling 'Earth Explorer' (nr 20) een mooi alternatief.

Het Groen Lint is een wandel- of fietsroute van ong. 30 kilometer die langs 15 gehuchten in de omgeving van Oostende loopt. Als je vertrekt in Raversijde kan je de wagen. De website is nog in ontwikkeling maar is zeker al een bezoekje waard.

Kaart Groen lint

Nog een tip als je met de wagen naar Oostende komt. Je kan op enkele parkings gratis fietsen huren (te gebruiken op het grondgebied van Oostende) :


Help ons door dit te delen met je vrienden !