Zwinwandeling

We vertrekken voor deze wandeling aan de parking van het Natuurreservaat, gelegen aan de Ooievaarslaan (onderste rode lijn op het kaartje hieronder). Vanuit het centrum van Knokke is dit zo'n drie kilometer langs de Zoutelaan, de Bronlaan en de Baron Leopold Lippenslaan (onderste groene lijn - Hazegraspolderdijk). De benaming Ooievaarslaan wordt vooral duidelijk als er op de middag mensen zitten te pickniken op het grasveld en wanneer de ooievaars zich klepperend aanmelden om ook een kruimeltje mee te pikken.

Opgelet : in 2016 werd het Natuurreservaat grondig vernieuwd. Daardoor is onderstaande wandeling niet meer helemaal te wandelen. We passen dit bij gelegenheid wel eens aan.

De wandeling die we beschrijven loopt volledig buiten het Natuurreservaat, je hoeft dus geen 5 EUR inkomgeld te betalen als je enkel maar wenst te wandelen. Er zijn geen wegwijzers en de infoborden geven ook maar een beperkte informatie, maar met behulp van bijgevoegde kaartjes en de onderstaande beschrijving, kan je eigenlijk niet verkeerd lopen.

Loop op het einde van de parking, het pad op dat vertrekt aan de 4 monolieten, een kunstwerk van de Duitse beeldhouwer ... Na 100 meter buigt het pad naar rechts, nog 200 meter meter verder gaat het naar links. Je krijgt dan de laatste appartementen van de Knokse dijk in het vizier. Na nog eens 200 meter sla je rechts het pad in dat de duinen inloopt en volgt dit tot je op een uitkijkpunt komt vanwaar je een eerste beeld krijgt van de Zwinmonding. Een reuze-haas waakt er over de natuur.

Zwinwandeling Zwin - Haas

Het pad loopt hier terug richting Knokke. Voor de wandeling loop je echter door de duinen in de richting van de Kust, waar je kan kiezen tussen de waterlijn, het strand of de duinengordel. Je loopt hier door tot je aan de Zwinmonding komt. Hier moeten, zelfs bij laag tij, de schoenen uit om aan de overkant te geraken. Aan de overkant loop je langs het strand door tot je in de duinen het strandrestaurant 'De Zeemeeuw'. Je kan er terecht voor een verfrissing.

Zwingeul Zwin

Monding van het Zwin

Je volgt verder het pad dat achter het restaurant naar boven loopt. 400 meter verder kom je op een tweede uitkijkpunt, waar ook een grenspaal staat. Het pad buigt hier naar links. Op de linkerkant ligt een camping (De Zwinhoeve'). Na enkele honderden meter loopt er een pad rechts naar beneden (als het hek open staat).Je komt hier terecht in het natuurreservaat. Pas op : er is aan de andere kant geen uitgang. Als je het hek rechts laat liggen, gaat de weg naar beneden. Even verder kom je op hoofdweg terecht. Je volgt hier het fietspad tot aan het restaurant 'De Koksmuts', waar je rechts het pad inslaat dat langs de "internationale dijk" loopt. Het pad loopt hier beneden de dijk, je hebt geen zicht op het reservaat, wel op de achterliggende polders. Je blijft dit pad volgen tot aan de hoofdweg, waar je rechtsaf slaat om terug het vertrekpunt te bereiken.

Plan je wandeling einde juli of augustus. Het zwinreservaat kleurt dan paars door de bloei van de "Zwinneblomme" of de Lamsoor.

Zwinneblomme Lamsoor

Wandelafstand : 6 kilometer (ong. 2 uur)


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...