Raversijde

Het provinciaal domein Raversijde is een relatief klein natuurgebied dat geprangd ligt tussen de kustweg en de luchthaven van Oostende. Het is makkelijk te bereiken via de Nieuwpoortsesteenweg, die tussen Oostende en Middelkerke-Dorp loopt. Even voorbij de luchthaven, volg je de wegwijzers naar het provinciaal domein, waar voldoende parkeerplaatsen voorzien zijn.

Vlakbij de parking heb je al het museum "Raversijde Anno 1465" dat gewijd is aan de archeologische opgravingen en het leven in het dorpje middeleeuwse dorpje Walraversijde. Links heb je het vogelopvangcentrum en rechts ligt de cafetaria 'Walrave'. Het natuurgebied is in 2014 volledig heringericht (zie plannetje hieronder). Een belangrijk stuk werd ontbost en vervolgens opnieuw aangeplant met inheemse boomsoorten. Rond het domein loopt een wandeling van 2.5 kilometer.

Museum Atlantikwall

Tussen het natuurpark en de Koninklijke baan ligt het museum 'Atlantikwall'. Deze is gevestigd op een domein dat eigendom was van Prins Karel, die België regeerde als regent tussen 1944 en 1950. Nadien trok hij zich terug in Raversijde, waar hij zich toelegde op het tekenen en schilderen onder de artiestennaam Karel Van Vlaanderen. Hij woonde er tot 1981 in een eenvoudig vissershuisje dat je momenteel kan bezoeken als onderdeel van het museum.

Raversijde werd zowel tijdens de eerste als tijdens de tweede wereldoorlog bezet door de Duitsers. Ze richtten er telkens een kustbatterij in met observatiebunkers en geschutsposities.

De Batterij Aachen dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Voor de verdediging van de kust bouwde het Duitse Marinekorps zo'n 35 batterijen, artillerie-eenheden met telkens 4 kanonnen. Die werden verankerd in betonnen constructies die in de duinen werden ingebouwd.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Duitse Kriegsmarine opnieuw talrijke verdedigingspunten gebouwd voor de bescherming van de zeehavens (Oostende en Nieuwpoort in dit geval). In 1942 gaf Hitler de opdracht voor de bouw van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep van het zuiden van Frankrijk tot in Noorwegen., over een lengte van ruim 3500 km. Deze bestond uit meer dan 15.000 bunkers, die werden gebouwd met de hulp van vrijwillige en verplichte tewerkstelling.

De Batterij Saltzwedel-neu werd al gebouwd in 1941, maar is toch een mooi voorbeeld van de Atlantic Wall. Ze bestond opnieuw uit 4 stukken geschut, eerst in een open bedding, maar later ingesloten in bunkers.

Het bezoek loopt langs een gesloten circuit, een groot gedeelte door overdekte gangen, die de verschillende bunkers met elkaar verbonden. Reken op een tweetal uur voor een rustig bezoek. Voorzie eventueel proviand en drank, want tijdens het bezoek krijg je hiervoor geen gelegenheid.

Het museum is open van einde maart tot begin november, van 10.30 uur tot 18.00 uur. De inkom bedraagt 8 EUR voor volwassenen. Let op, met de Kustpas krijg je een korting van 2 EUR op je bezoek.

Kust Wandelnetwerk RaversijdeDe GR5A in Raversijde

De GR5A loopt door het natuurdomein van Raversijde. We volgden het pad tot in Middelkerke. Vanaf het Memoriaal Prins Karel loopt het even langs de duinenweg. Na enkele honderden meters slaat het rechts af. Het pad loopt vervolgens op en neer over de duinentoppen, met afwisselend uitzichten op de kust en op de campings in het binnenland. Het pad volgt de knooppunten van het Kust Wandelnetwerk (knooppunten 67-69-71). Voor de terugweg kan je langs het strand lopen.

De afstand tot Middelkerke bedraagt een goede 3 km.

 

 

Natuurdomein Raversijde
GR11 Raversijde


Help ons door dit te delen met je vrienden !