Torgny

Op zoek naar een verblijfplaats in de Ardennen, kwamen we terecht in Torgny. als

Het dorpje

Torgny is het meest zuidelijke dorp van België, gelegen in de Gaume (Belgisch Lotharingen). Je zegt er best niet dat je in de Ardennen bent, want voor de plaatselijke bevolking is dit niet minder dan heiligschennis.

Het dorpje heeft een hotel (La Grappe d'Or, ook een sterrenrestaurant), een restaurant (l'Empreinte du Temps) en een brasserie. Aan eetgelegenheden is er dus zeker geen gebrek.

Je kan er de lokale wijnen degusteren. Die worden sedert enkele jaren opnieuw geproduceerd van de druiven die rijpen op de flanken van de hellingen van de vallei. Le Poirier du Loup is de coöperatieve van de gemeente, die zijn wijngaarden heeft op de flanken van de 'cuesta'. L'Epinette is eigendom van een ingeweken Antwerpenaar, die er een mooie hoeve en enkele nieuw aangeplante wijngaarden heeft. (De cuesta's zijn een geologisch fenomeen : 3 heuvelketens die  De noordelijke helling is vrij steil, terwijl de zuidelijke helling zachtjes afloopt.

Wandeling Torgny - Lamorteau

Onze wandeling is een kleine variante gebaseerd op "La Torgnolaise", een wandeling die vertrekt in het centrum van het dorp en aangeduid wordt door een rood rechthoekje. We vertrekken aan onze verblijfplaats Le Mont d'Or. Het eerste deel van de wandeling loopt bergop langs de Ermitage, het Croix des Aisements Vervolgens gaat het door het Bois de la Cote bergaf naar Lamorteau, waar we een klein rondje maken in het (doodse) centrum van het dorpje. Vervolgens gaat het weer omhoog, door het Bois Géline. In de afdaling maken we een kleine shortcut door het Réserve Naturelle Raymond Maynée. Dit natuurreservaat staat bekend om zijn wilde orchideeën, maar daar is in oktober maar weinig van te merken uiteraard.

Lengte van de wandeling : 6.8 km
Moeilijkheidsgraad : 2x over de heuveltop (hoogteverschil 160 meter)


Download de GPX-track Torgny_Lamorteau (code GPX_Torgny)
Toon het hoogteprofiel

Wandeling Marville - Torgny

Deze wandeling vertrekt aan de kerk van Marville, het "renaissance"-stadje net over de Franse grens. Aan de staat van de huizen te zien heeft het stadje echter dringend nood aan een nieuwe wedergeboorte.

We volgen een deel van de "Transgaumaise", een lange-afstands wandelroute van 140 km die de Gaume doorkruist. We lopen de weg in tegengestelde richting, waardoor de geel-witte tekens soms ontbreken, maar met ons kaartje erbij, lukt het wel.

We verlaten Marville langs een klein poortje in de stadsmuren en dalen af naar de Othain, een zijriviertje van de Chiers, die we tot in Othe zullen volgen. De eerste kilometers lopen langs de Plan d'eau d'Othain, die gevormd worden door een kleine stuwdam iets verderop. Vervolgens gaat het enkele keren de heuvel op, om dan telkens weer naar de Othain terug te keren.

Vanuit Othe gaat het over de heuvelkam in de richting van Torgny.

Lengte van de wandeling : 13 km
Moeilijkheidsgraad : meestal vlak, met enkele kortje klimmetjes ertussen.

Download de GPX-track Torgny_Marville (code GPX_Torgny)
Toon het hoogteprofiel

De omgeving

Bezienswaardigheden in de omgeving :