GR5A

De GR5A (Grote Routepad) loopt langs de grenzen van Oost- en West-Vlaanderen. Tussen Wenduine en De Panne volgt de GR5A daarbij de kust, afwisselend langs het strand of door één van de vele duingebieden in het hinterland.

Het GR-pad wordt klassiek aangeduid met de rood-witte markeringen. Op de stukken die we zelf al verkend hebben zijn deze niet altijd terug te vinden. Maar als je enkele richtpunten hebt, kom je altijd wel weer op het juiste pad terecht. Je bent tenslotte nooit ver van de kust.

Gedetailleerde kaartjes van de GR kan je vinden op de site van de Grote Routepaden

De GR5A bereikt de kust via in Wenduine, vanuit de Polders tussen Brugge en Oostende. Tussen Wenduine en De Haan loopt de GR door een bosrijk duinengebieden. In de Haan raakten we het spoor bijster, maar geen nood : het strand tussen De Haan en Oostende is maagdelijk, althans naar Belgische normen. Klemskerke en Bredene liggen verscholen achter de duinen, je hebt hier dus geen appartementen die het uitzicht naar het binnenland toe vervuilen. Voor je uit zie je wel de stadskern en de vuurtorens van Oostende liggen. Als je achterom kijkt, zie je tot de haven van Zeebrugge. In zee zie je, bij helder weer, de tientallen windmolens die intussen een significant deel van onze energie produceren.

Ter hoogte van Bredene gaat de GR weer over in een breed fiets en wandelpad dat tussen de duinen en het strand loopt. Bijna in Oostende, passeer je het Fort Napoleon, dat zeker een bezoek waard is. De weg loopt verder, rond het havengebied, naar het stadscentrum. Je kan je als alternatief ook laten overzetten met de veerboot over de havengeul. Hou er wel rekening mee dat in het weekend en in de vakantieperiodes de wachttijden aan het veer kunnen oplopen tot meer dan een uur.

Vanuit Oostende gaat het verder, langs Mariakerke en Raversijde tot in Middelkerke, loopt het pad nu eens over de dijk en dan weer door de kleine duinengordel. In Raversijde loopt het door het natuurpark.

Tussen Middelkerke en Westende gaat het opnieuw landinwaarts (langs de Kousestraat) tot aan de Brugse Vaart. Je volgt deze naar Nieuwpoort, waar je passeert aan het sluizencomplex van de Ijzer en het monument van Albert I.

Het pad loop verder langs de Oude Jachthaven, de havengeul en de dijk tot het einde van Nieuwpoort (Groenedijk). Daar trekt het opnieuw het binnenland in doorheen de vele duinengebieden.  Aan de tramhalte Groenendijk kruis je de Albert-II laan. Even verder duik je het eerste natuurgebied in : Duinengebied Ter Yde. Je gaat tweemaal door de poortjes (hier ontbreken de aanduidingen - of hebben wij ze gemist).

Je kruist de Leopold-II laan in Oostduinkerke. Vandaar gaat het over de 'Hoge Blekker', de hoogste duin in België, richting Koksijde.

Verder loopt de GR5 door verschillende duingebieden : de Noordduinen, de Houtsaegerduinen, het Calmeynbos ... tot aan zijn eindpunt in De Panne.


Help ons door dit te delen met je vrienden !