De Haan

De Haan ligt aan de Belgische Oostkust, tussen Oostende en Blankenberge. In De Haan heb je bijwijlen de indruk dat de tijd is blijven stilstaat. Architecturaal is het één van de best bewaarde gemeenten van de Belgische Kust, met tal van huizen uit de Belle-Epoque tijd.

In 1910 werd in het urbanisatieplan van De Haan bepaald dat er slecht 1/6de van de grond bebouwd mocht worden en dat er geen hoogbouw mocht komen. Spijtig dat dit niet over de hele kust werd opgelegd !

De Haan Belle Epoque De Haan Belle Epoque Villa De Haan Belle Epoque Villa

In 1933 verbleef Einstein enkele maanden in De Haan. Bij zijn terugreis vanuit Amerika hield hij hier halt, uit angst om terug te keren naar Duitsland, waar Hitler net aan de macht gekomen was. Hij zou niet meer terugkeren naar Duitsland en verhuisde na enkele maanden opnieuw naar Amerika. Aan het tramhuisje in het centrum van De Haan vertrekt een wandeling van 4 km die je langs de verschillende plaatsen brengt waar Einstein ooit langs kwam. Langs het parcours staan een tiental infoborden die verder uitleg verstrekken.

Het beeld van Einstein op de bank vind je op het einde van de Normandiëlaan (in oostelijke richting vanuit het centrum.

Wie wil wandelen kan in De Haan verschillende richtingen uit.

De Haan

Duinbossen

Dit natuurgebied ligt tussen Wenduine en Vosseslag en is één van de mooiere natuurgebieden aan de kust. Het bestaat uit drie delen : de Duinbossen van Klemskerke (ten westen van De Haan), de Duinbossen van Vlissegem (ten oosten) en de Duinbossen van Wenduine. Je loopt er door verschillende natuurtypes : bos, duinen

Er lopen verschillende wandelpaden door het gebied, zoals de bewegwijzerde wandelroute 'Duinbossen (4.5 km). De GR5A bereikt vanuit Brugge de kust in de Duinbossen en loopt vervolgens verder richting Oostende tot in De Panne.

De Haan - Duinbossen


Help ons door dit te delen met je vrienden !