Amphiteater Flavio

Flavio

Flavio Het amphiteater Flavio in Pozzuoli is één van de best bewaarde amphitheaters uit de Romeinse tijd, zowel de bovengrondse als de ondergrondse constructies. Het is het grootste van de twee amphitheaters van Pozzuoli (Puteoli) en meet 154 meter bij 121 meter. Het werd gebouwd op het einde van de eerste eeuw na Christus door de Romeinse keizer Vespasianus. De binnenarena (75 bij 42 meter) is na het Colloseum van Rome en het amphitheater van Capua de grootste van Italië.

Centraal op het binnenplein loopt een ondergrondse gang en via verschillende gaten aan de zijkanten konden de diverse decorstukken vanuit de ondergrondse ruimtes naar boven worden gehaald (inclusief de gladiatoren en de leeuwen die in kooien naar boven werden gehaald).

Het amphiteather werd zowel gebruikt voor gevechten onder gladiatoren en gevechten tussen mensen en dieren. In principe was het ook gebouwd om zeegevechten te simuleren, waarvoor men het moest laten vollopen met water, maar er wordt aangenomen dat dit nooit werd gedaan.

Volgens de traditie werd de patroonheilige van Napels, San Gennaro, in dit amphitheater gemarteld.

Amphitheater amphitheater Flavio