Allihies

Ring of Skellig

De Skellig Coast is een uitbreiding van de Ring of Kerry die je zeker niet mag missen.

Sla even ten noorden van Waterville linksaf, in de richting van Ballinskelligs en volg de WAW, die je langs smalle baantjes naar een bijzonder mooi stuk natuur leidt.

Vlak voor de St-Finians Bay, passeer je aan de Skellig Chocolate Factory, een uit de hand gelopen hobby van enkele lokale ondernemers. Je wordt er hartelijk ontvangen voor een degustatie van de verschillende chocolades (waarvan de grondstoffen uit België komen – Callebaut). Wij konden alvast niet weerstaan aan pralines met whiskey. Je hebt er ook de mogelijkheid om een (hete) chocolade te drinken.

Even verder wordt je uitgenodigd om naar de kliffen te gaan kijken. Het kost wel 4 EUR per persoon. Toen wij er waren was het weer heel slecht en omdat de man aan het kantoortje niks aan zijn prijs wou doen (voor een groep van 10) zijn we maar verder gereden. Mooie kliffen vind je verder ook nog op Valentia. In de buurt van Portmagee krijg je een eerste uitzicht op Valentia, dat door een brug verbonden is met het ‘vasteland’.

Valentia Island

Het toerisme op Valentia is pas de laatste jaren ontwikkeld. Er is slechts één hotel op het eiland en enkele eetgelegenheden. Dit is allicht hoe de rest van de westkust er 30 à 40 jaren geleden uitzag, voor zolang het uiteraard nog duurt. Er zijn twee wegen die je van west naar oost brengen, we noemen ze voor het gemak de boven- en de onderweg. De meeste bezienswaardigheden liggen aan de bovenweg. Tenzij je de volledige ronde maakt, neem je dus best de bovenweg.

Je vindt hier een overzicht van de verschillende bezienswaardigheden die je tegenkomt.

 • Skellig Experience Center : Het Heritage Centre ligt net over de brug, aan de linkerkant van de weg. Het belicht de geschiedenis van de eilanden vanaf de eerste monniken en geeft een zicht op de kolonies zeevogels die het eiland bewonen. Sla bij de eerstvolgende splitsing linksaf, de ‘bovenweg’ op.
 • First Transatlantic Cable Station : De eerste trans-Atlantische kabel werd gelegd vanaf Valentia (ergens in deze omgeving moet een station gestaan hebben). Een eerste kabel werd gelegd in 1858, maar smolt toen de voltages door één van de technici te hoog werden opdreven. In 1864 brak een tweede kabel door bij het leggen. Bij een derde poging, in 1866 lukte het wel. De kostprijs van een boodschap was wel gigantisch groot : 1$ per letter (het gemiddelde maandloon was toen 20$ per maand). De kabel werd pas uit gebruik genomen in 1966, toen de communicatie meer en meer via satelliet begon te verlopen. Het volledige verhaal over de eerste trans-Atlantische kabel kan je lezen op Wikipedia.
 • Bray Head wandeling : Je kan iets verderop de wagen achterlaten aan de kant van de weg om er een wandeling te maken naar het Bray Head, de meest westelijke punt van het eiland. Je hebt er een mooi uitzicht op Dingle en de Skellig Islands. De wandeling duurt 2 à 3 uur, afhankelijk van je snelheid.
 • Saint-Brendan’s Well : Volgens de legend zou Saint Brendan de eilandbewoners gedoopt hebben aan deze bron toen hij op weg was van Dingle naar Saint Finian’s Bay.
 • Geokaun Mountain : het hoogste punt van Valentia (268 meter). Je betaalt 5 EUR (per wagen) om de weg naar de top op te rijden. Onderweg zijn er 3 stopplaatsen :
  • Op de onderste stopplaats kan je een korte wandeling (200 meter) maken naar de Fogher Cliffs (foto links), die bijna 200 meter hoogte reiken.
  • Op de middelste stopplaats (Carraig na Circe) start een lusvormige wandeling rond de top van de berg.
  • Op de top zijn er twee uitkijkpunten (Miner’s View en Shepherd’s View) met talrijke informatieborden over wat je er kan zien.
 • Slate Quarry : deze leisteengroeve werd geopend in 1816. De leisteen is er van goede kwaliteit. Bij het bezoek aan het Muckross House leerden we dat de vloertegels op de verdieping voor de bedienden van Valentia kwamen. Maar blijkbaar werd de steen ook gebruikt in de Opera van Parijs en in het Parlement van London. Ook talrijke biljarttafels worden met leisteen van Valentia gemaakt.
 • Tetrapod prints : Even voorbij ingang van het radiostation is een kleine parking, vanwaar je naar de Tetrapod Prints kan wandelen. Het pad ernaartoe gaat vrij steil naar beneden. De voetafdrukken van de viervoeters werden er ontdekt in 1993 en dateren van 350 à 370 miljoen jaar geleden. Ze zijn één van de oudste sporen van viervoeters, die de overgang maakten van het water naar het land.
 • Cromwell Point Lighthouse : De weg naar de vuurtoren is small en gaat met enkele haarspeldbochten naar beneden. Gelukkig zie je de tegenliggers al van op afstand aankomen, zodat (één van beiden) tijdig een passeerplaats kan uitkiezen. De vuurtoren dateert van 1841.
 • Knightstown : werd genoemd naar de Knights of Kerry, van het geslacht Fitzgerald, die in de 18de en 19de eeuw zorgden voor de industriële ontwikkeling van Valentia. Op de Promenade ligt de Royal Valentia, het enige hotel van het eiland. In Jane Street (een zijstraat van Market Street) vind je het Altazamuth House.

De car ferry brengt je met de wagen naar de overkant. Een uurregeling is overbodig. De overtocht duurt een goeie vijf minuten en de boot vaart constant over en weer tussen 9 en 18 uur. De overtocht kost 7 EUR voor een personenwagen.

In de omgeving van Knightstown vind je het Glanleam House, Gardens & Beach. Dit was de officiële verblijfplaats van de Knights of Kerry. De subtropische tuinen werden al aangelegd in 1830. Je kan er wandelen tot aan de vuurtoren en naar een klein zandstrandje.

Brug naar Valentia
Brug naar Valentia Island

Geokaun Mountain
Valentia Hotel

Derrynane
Vuurtoren

Skellig Islands

De Skelligs behoren tot het UNESCO-werelderfgoed. Er zijn 2 Skellig eilanden :

 • Great Skellig of Skellig Michael is het grootste
 • Little Skellig

Skellig Michael is een oude monastieke site. Het eiland duikt al heel vroeg op in de Ierse legenden, waarvoor niet altijd concrete bewijzen zijn. Voor de aanwezigheid van de monniken in de 6de eeuw na Christus zijn er echter wel tastbare bewijzen. Er leefden maar een 12-tal monniken van Saint Fionan op het eiland, die een zeer ascetisch leven leidden.

Ze bouwden er hun stenen hutten, die lijken op bijenkorven, op een hoogte van 200 meter. Via een trap die uitgehouwen werd in de rotsen, met wel 600 treden, konden ze afdalen naar de zee om er te vissen, wat hun enige voedingsbron moet geweest zijn.

In de 9de eeuw kwamen de Vikingen langs op het eiland. Een legende vertelt dat Olav Trygvasson, die koning werd in Noorwegen, door de monniken op Skellig Island gedoopt werd.

In de 13de eeuw verhuisden ze naar het vasteland.

Recent werden er delen van de nieuwe “Star Wars” film opgenomen.

De Skelligs zijn ook de favoriete verblijfplaats voor vele vogels. Je vindt er de grootste kolonies van Noordse pijlstormvogels en de papegaaiduikers. Ook de Jan-van-genten zijn er thuis.

Skelligmichaelcruises vaart vanuit Portmagee naar de eilanden.

 • De ECO-tour duurt ong. 2.5 uur, waarbij je rond de eilandjes vaart. De prijs bedraagt 25 à 30 EUR.
 • De landing-tour duurt ong. 6 uur, waarvan je 3 uur op Skellig Michael doorbrengt.

Bestel ons dossier