Ring of Skellig

De Skellig Coast is een uitbreiding van de Ring of Kerry die je zeker niet mag missen.

Sla even ten noorden van Waterville linksaf, in de richting van Ballinskelligs en volg de WAW, die je langs kleine baantjes naar een bijzonder mooi stuk natuur leidt.

Vlak voor de St-Finians Bay, passeer je aan de Skellig Chocolate Factory, een uit de hand gelopen hobby van enkele lokale ondernemers. Je wordt er hartelijk ontvangen voor een degustatie van de verschillende chocolades (waarvan de grondstoffen uit België komen – Callebaut). Wij konden alvast niet weerstaan aan pralines met whiskey. Je hebt er ook de mogelijkheid om een (hete) chocolade te drinken.

Even verder wordt je uitgenodigd om naar de kliffen te gaan kijken. Het kost wel 4 EUR per persoon. Toen wij er waren was het weer heel slecht en omdat de man aan het kantoortje niks aan zijn prijs wou doen (voor een groep van 10) zijn we maar verder gereden. Mooie kliffen vind je verder ook nog op Valentia. In de buurt van Portmagee krijg je een eerste uitzicht op Valentia, dat door een brug verbonden is met het ‘vasteland’.

Valentia Island

Het toerisme op Valentia is pas de laatste jaren ontwikkeld. Er is slechts één hotel op het eiland en enkele eetgelegenheden. Dit is allicht hoe de rest van de westkust er 30 à 40 jaren geleden uitzag, voor zolang het uiteraard nog duurt. Er zijn twee wegen die je van west naar oost brengen, we noemen ze voor het gemak de boven- en de onderweg. De meeste bezienswaardigheden liggen aan de bovenweg. Tenzij je de volledige ronde maakt, neem je dus best de bovenweg.

Je vindt hier een overzicht van de verschillende bezienswaardigheden die je tegenkomt.

De car ferry brengt je met de wagen naar de overkant. Een uurregeling is overbodig. De overtocht duurt een goeie vijf minuten en de boot vaart constant over en weer tussen 9 en 18 uur. De overtocht kost 7 EUR voor een personenwagen.

In de omgeving van Knightstown vind je het Glanleam House, Gardens & Beach. Dit was de officiële verblijfplaats van de Knights of Kerry. De subtropische tuinen werden al aangelegd in 1830. Je kan er wandelen tot aan de vuurtoren en naar een klein zandstrandje.

Brug naar Valentia
Brug naar Valentia Island

Geokaun Mountain
Valentia Hotel

Derrynane
Vuurtoren

Skellig Islands

De Skelligs behoren tot het UNESCO-werelderfgoed. Er zijn 2 Skellig eilanden :

Skellig Michael is een oude monastieke site. Het eiland duikt al heel vroeg op in de Ierse legenden, waarvoor niet altijd concrete bewijzen zijn. Voor de aanwezigheid van de monniken in de 6de eeuw na Christus zijn er echter wel tastbare bewijzen. Er leefden maar een 12-tal monniken van Saint Fionan op het eiland, die een zeer ascetisch leven leidden.

Ze bouwden er hun stenen hutten, die lijken op bijenkorven, op een hoogte van 200 meter. Via een trap die uitgehouwen werd in de rotsen, met wel 600 treden, konden ze afdalen naar de zee om er te vissen, wat hun enige voedingsbron moet geweest zijn.

In de 9de eeuw kwamen de Vikingen langs op het eiland. Een legende vertelt dat Olav Trygvasson, die koning werd in Noorwegen, door de monniken op Skellig Island gedoopt werd.

In de 13de eeuw verhuisden ze naar het vasteland.

Recent werden er delen van de nieuwe “Star Wars” film opgenomen.

De Skelligs zijn ook de favoriete verblijfplaats voor vele vogels. Je vindt er de grootste kolonies van Noordse pijlstormvogels en de papegaaiduikers. Ook de Jan-van-genten zijn er thuis.

Skelligmichaelcruises vaart vanuit Portmagee naar de eilanden.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Ierland echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Ierland Reisgids  Ierland Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !