De Wild Atlantic Way

Ben je op zoek naar informatie over de Wild Atlantic Way ?

Enkele maanden geleden was dat ook voor mij het geval, voor de voorbereiding van een groepsreis. In tegenstelling tot de 'klassieke' groepsreizen hadden we gekozen voor één specifiek gebied : het zuidwesten van Ierland. De schiereilanden staan dan wel in alle toeristische gidsen van Ierland, maar de beschikbare info bleek al snel onvoldoende om er een week mee te vullen.

De website van de Wild Atlantic Way, een route van 2.500 kilometer, die sedert enkele jaren de Westkust van Ierland verkent, was het volgende aanknopingspunt. De officiële website is heel mooi en dient vooral zijn doel : je zin doen krijgen om er naartoe te gaan. Als praktische reisgids voor wie zijn informatie iets meer gestructureerd wil zien, schiet hij dan weer tekort.

Uiteindelijk stelde ik zelf mijn roadbook samen, een werk dat toch wel enkele weken in beslag nam. Na de reis werd de informatie verder afgewerkt tot een dossier van bijna 100 pagina's, met beschrijvingen, kaartjes, vele foto's en enkele leuke weetjes.

 

Neem een kijkje in ons fotoboek

Ons dossier in het kort

De zuidkust van Ierland is een mooie opwarmer. Kinsale, het officiële vertrekpunt van de Wild Atlantic Way, is een mooi kuststadje met op korte afstand het Charles Fort en Old Head of Kinsale. Je rijdt langs diep ingesneden baaien, over Timoleague, Clonakilty, de Drombeg Stone Circle. Ten zuidwesten van Skibbereen kan je nog een dag voorzien voor Baltimore en bezoek aan één van de vele eilandjes.

Op Mizen Head, het eerste schiereiland, zal je weinig toeristen tegenkomen. Geniet van het schitterend uitzicht vanop Mount Gabriel, proef de krabsandwiches bij O'Sullivans in Crookhaven of maak een strandwandeling bij Barley's Cove. Op het uiterste puntje krijg je in het Mizen Head Signal Station niet alleen mooie uitzichten, maar ook een stukje geschiedenis. Wist je dat Marconi hier in het begin van de twintigste eeuw proeven deed voor een eerste transatlantische verbinding ? Een extra dag voor een wandeling op Sheep's Head kan de wandelaars allicht bekoren.

Ook op Beara Peninsula is het nog vrij rustig. Op het puntje van het schiereiland kan je bij Dursey een mooie wandeling maken langs de kust. Het traject tussen Dursey en Ardgrome, via Allihies en Eyeries behoort tot het beste wat de Wild Atlantic Way te bieden heeft. Hoe kleiner de wegen zijn, hoe mooier het er wordt !

Op de Ring of Kerry wordt het drukker, zeker als je enkel de klassieke ring volgt. Enkele verplichte omwegen (die wel op de route liggen van de Wild Atlantic Way) zijn dan ook aanbevolen. In Derrynane House boeit het verhaal van Daniel O'Connell, The Liberator, en lokken mooie zandstranden je voor een wandeling. De Skellig Coastal Road, die over het eiland Valentia loopt, biedt de mooiste uitzichten. En wil je het uiterste eruit halen : neem dan de boot naar Skellig Michael en beklim de 600 treden, in de voetsporen van de monniken uit de 6de eeuw.

In het Killarney National Park wordt het pas echt druk, maar in ons dossier vind je hoe je de Gap of Dunloe kan ontdekken met de wagen.

Ook voor de Cliffs of Moher toont ons dossier je een alternatieve weg, waar je veel rustiger dan in het bezoekerscentrum, kan genieten van het spektakel.  Mis Doolin niet en vervolg met de Burren, waar je in het 'stenen' tijdperk terecht komt.

Galway was voor ons een mooie afsluiter. Verder naar het noorden wachten nog de Connemara, Crough Saint Patrick en de kusten van Donegal in Noord-Ierland. Voor een volgende keer !

 


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Ierland echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Ierland Reisgids  Ierland Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...