Killarney National Park

Ten zuiden en ten westen van Killarney ligt een uitgestrekt bergachtig gebied, de McGillycuddy's Reeks, de hoogste bergketen in Ierland, met toppen tot 1000 meter hoogte. Het National Park beslaat het gebied rond de meren die ten zuidwesten van Killarney liggen.

Het park telt verschillende meren, die in elkaar overvloeien

Muckross House

Muckross House & Gardens, de voornaamste attractie, ligt op een landtong tussen Lough Leane en Muckross Lake. Het ligt in het Bourn Vincent Memorial Park, dat in 1932 werd geschonken aan de Ierse Staat door Senator Arthur Vincent en zijn schoonouders Bourn, ter nagedachtenis van resp. zijn echtgenote en hun dochter.

Muckross House is een landhuis uit de 19de eeuw (Downton Abbey in het klein). Het kan bezocht worden onder begeleiding van een gids. (inkom : 8 EUR of Heritage Card). Indrukwekkend zijn vooral de vele jachttrofeeën. Queen Victoria kwam er ooit op bezoek en verbleef er twee nachten. De voorbereiding van dat bezoek duurde 6 jaar en kostte zoveel dat de familie er jaren later een faillissement aan overhield. Er is momenteel (2016) een restauratie aan de gang, waardoor een deel van het gebouw in de steigers staat.

De tuinen van Muckross house zijn vrij toegankelijk. Je kan er kilometerslang wandelen door de bossen en langs de oevers van beide meren. Achter het huis is een ‘verzonken tuin’, die iets lager ligt en waarin een mooie bloementuin profiteert van de door het huis beschermde ligging. In de tuinen is er ook nog een arboretum.

Muckross House heeft een grote parking, waar je de auto gratis kan achterlaten. Er is ook een infocentrum met een restaurant.

Mukross House
Muckross House

Muckross Gardens
Muckross Gardens

Ladies View
Ladies View

Torc Waterfall

De Torc waterval ligt 2 km naar het zuiden, voorbij de ingang naar het Muckross House. Vanaf de N71 bereik je na een wandeling van 200 meter de waterval. Het schouwspel is afhankelijk van de hoeveelheid regen die de dagen tevoren gevallen is. Heb je het geluk om in een droge, zonnige periode te zitten, dan valt de waterval maar mager uit. Wij hadden meer ‘geluk’, waardoor de waterval toch wel de moeite loonde.

Aan de waterval kan je met trappen naar omhoog, het begin van één van de drie wandelingen die je rond de waterval kan maken. Het begin van de wandelingen gaat wel stevig omhoog. De wandeling met gele stippen op het kaartje hieronder is de kortste (ong. 2 km). Op het hoogste punt gaat ze het riviertje over dat de waterval voedt. Langs de andere kant gaat het iets minder steil naar beneden. De wandeling met de blauwe stippen maakt gewoon een bijkomend lusje. De wandelingen met de rode stippen is een stuk langer en bevat (naar het schijnt) ook enkele steilere gedeelten.

De parking (rechtsboven op het kaartje hieronder) langs de N71 is snel gevuld, zeker op drukke dagen. Er is echter een tweede, minder gebruikte parking, waarvoor je na een kilometer linksaf slaat. Een weg, niet veel meer dan een bosweg, loopt naar een parking aan de bovenkant van de waterval. In dat geval moet je er dus wel een wandeling bijnemen.

Ladies View

Als je de N71 verder volgt naar boven kom je aan een mooi uitkijkpunt : Ladies View. Een eerste stopplaats aan de kant van de weg bevindt zich ter hoogte van de bar / restaurant, een tweede, ruimere parkeerplaats bevindt zich 200 meter verder op de rechterkant.

De plaats kreeg zijn naam omdat de hofdames van Queen Victoria er een dagje doorbrachten bij haar bezoek aan Muckross House. Je hebt er een schitterend uitzicht op Upper Lake en in de verte Muckross Lake en Lough Leane.

Moll's Gap

Deze pas is het hoogste punt op de weg tussen Killarney en Kenmare. Hij ligt op een hoogte van 216 meter. Vlakbij ligt een souvenirshop met een restaurantje voor een snelle hap.

Gap of Dunloe

Aan de overzijde van het Lough Leane ligt één van de mooiste wegen van Ierland.

Sla daarvoor op de N72 linksaf op Gap Road en rijd tot aan Kate Kearney’s cottage. Daar moet je de wagen achterlaten en kan je met de jaunting car (paardekar) of te voet verder. De weg loopt langzaam omhoog over een kleine éénbaansweg, langs drie kleine meertjes. De tocht met de jaunting cars gaat tot aan het laatste meer. Aan het einde van dat meertje gaat het steiler naar omhoog.

De pas zelf ligt op een hoogte van 731 meter. Je hebt er zowel noord- als zuidwaarts een schitterend uitzicht : op de McGillycuddy’s Reeks (in het westen) en de Purple Mountain (in het oosten). Vanaf Kate Kearney’s cottage is het ongeveer 5 kilometer tot aan de pas. Een stevige wandeling dus, weliswaar over een geasfalteerde weg.

Overdag rijd je best niet met de wagen op deze weg. Het is niet echt verboden, maar de menners van de paardekarren kunnen het echt niet appreciëren. Wij reden ‘na de uren’ naar boven. Boven reden we gewoon door naar Black Valley, een schitterende tocht door een desolaat veenlandschap. De afslag naar Lord Brandon’s Cottage laat je links liggen. Je rijdt dan omhoog langs riviertjes die het Upper Lake voeden. Je komt uit bij Moll’s Gap, waar je via de N71 opnieuw naar Killarney kan rijden.

Een andere avontuurlijke manier om de Gap of Dunloe te verkennen is met de fiets. Je kan daarvoor een fiets huren in Killarney. Aan Ross Castle neem je de boot naar Brandon’s Cottage. Vandaar gaat het met de fiets omhoog naar de Gap of Dunloe die je naar beneden mag rijden. Vervolgens is het opnieuw vlak tot in Killarney.

Gardens
Gap of Dunloe

Gap of Dunloe
Halfweg de Gap of Dunloe

Gap of Dunloe
Voorbij de Gap of Dunloe


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Ierland echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Ierland Reisgids  Ierland Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...