De Haven Coast

De Wild Atlantic Way start officieel in Kinsale. De route loopt langs de zuidkust naar het westen, langs de “Haven Coast”, een benaming die we enkel terugvinden op de officiële website van de Wild Atlantic Way.

Tijdens onze tocht van één dag volgden we onderstaand traject; met haltes in Kinsale, Old Head of Kinsale, Timoleague en de Drombeg Stone Circle. De route bevat nog andere bezienswaardigheden, maar die houden we voor een volgend bezoek.

Kinsale

Kinsale ligt aan de zuidkust, aan een baai, bij de monding van de Bandon. Het is een schilderachtig plaatsje met enkele bezienswaardigheden die je op een wandeling door het stadje kan bezoeken.

 Kinsale
Kinsale

 Kinsale Charles Fort
Charles Fort

Old head of Kinsale
Old Head of Kinsale


The Old Head of Kinsale

Het Old Head of Kinsale is een schiereiland ten zuidwesten van Kinsale. Je komt er door de WAW te volgen. Op het uiteinde staat een vuurtoren, die je echter niet te zien krijgt. Op het smalste deel van het schiereiland is de weg immers afgesloten. Enkel de leden van een exclusieve golfclub kunnen erbinnen.

Er is plaats voor enkele wagens en het loont tocht de moeite om even uit de wagen te komen. Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde zijn de rotskusten al vrij spectaculair.

Boven op de heuvel staat een gedenkteken voor de slachtoffers van de Lusitania. Er is sedert kort ook een klein museum over de Lusitania in het gebouw vlakbij, iets voor wanneer het echt zou regenen.

Timoleague

Het stadje Timoleague ligt op de WAW aan het einde van een diep ingesneden baai, die je gedurende enkele kilometers blijft volgen. De naam verwijst naar het ‘Huis van Molaga’, in het Iers ‘Tigh Molaga’.

De enige bezienswaardigheid van het stadje is de ruïne van een abdij, die in 1240 gesticht werd door de Franciscanen op de plaats waar in de 6de eeuw een heiligdom werd opgericht door de Heilige Molaga. De abdij werd verschillende keren geplunderd. In 1642 werd ze, samen met het stadje, vernield door de Engelse soldaten, waarna de broeders het voor bekeken hielden en de site verlieten.

In de omgeving is voldoende parking. Je kan de ruïnes vrij binnenlopen.

Clonakilty

Dit dorpje is de geboorteplaats van Michael Collins. Hij was de IRA-leider in de strijd tegen de Britse geheime dienst.

Enkele kilometers voor je Clonakilty binnenrijdt, op de weg Timoleague naar Clonakilty, zie je rechtsaf een wegwijzer naar het Michael Collins Center. Daar krijg je alles te weten over Michael Collins, met een film van 20 minuten en verder een uitleg door een gids.

Michael Collins

Michael Collins werd geboren in Sam’s Cross, een gehucht van Clonakilty, op 16 oktober 1890. Hij ging in Londen werken als postbeambte en werd in 1909 lid van de IRB (Irish Republican Brotherhood). In 1916 keerde hij terug naar Ierland en werd lid van de Irish Volunteers, een voorloper van het IRA. Hij nam er in april 1916 deel aan de Paasopstand, die snel werd neergeslagen. Hij werd gevangengenomen, maar kwam voor het einde van het jaar weer vrij.

Hij ging actief aan de slag in het verzet, waarbij hij Eamon de Valera, hielp ontsnappen uit een Engelse gevangenis. In 1919 werd hij verkozen als Minister van Financiën.

Hij was ook actief in een guerrillaoorlog, waarbij in 1920 14 Britse veiligheidsagenten werden vermoord. Bij een tegenreactie door de Britten werden in Croke Park, ten noorden van Dublin, 14 toeschouwers van een Gaelic voetbalwedstrijd doodgeschoten. Deze laatste gebeurtenis werd bekend als ‘Bloody Sunday’ (niet te verwarren met de schietpartij in Derry op 30 januari 1972, waarbij eveneens veertien ongewapende jongeren werden neergeschoten door Britse soldaten bij een verboden, maar vreedzame betoging. In 1921 werd een bestand afgesloten. Eamon de Valera stuurde twee onderhandelaars (Michael Collins en Arthur Griffith). Ierland kreeg er een grotere zelfstandigheid, maar zonder de 6 counties van de provincie Ulster, die vanaf dan als Noord-Ierland in het Gemenebest werden opgenomen. Tegen hun zin moesten de Ieren ook trouw zweren aan de Engelse koning. Het verdrag genoot geen instemming van de Ieren, maar werd toch met een nipte meerderheid goedgekeurd door het Parlement. De Valera trok zich terug uit het parlement, wat leidde tot een splitsing van de IRA in een kamp van voor- en tegenstanders. De daaropvolgende burgeroorlog zou 10 maanden duren.

Op 20 augustus werd Michael Collins, op weg van Dublin naar Cork, in een hinderlaag gelokt in Béal na mBlàth nabij Macroom, een 40-tal kilometer ten westen van Cork, en 50 kilometer ten noorden van zijn geboorteplaats.

Templebryan Stone Circle

Twee kilometer ten noorden van Clonakilty ligt een steencirkel die een diameter heeft van 10 meter. Er staan maar 5 stenen meer recht. 300 meter ten noordwesten van de cirkel is er nog een ander overblijfsel uit het bronzen tijdperk, met o.a. een megaliet van 3.3 meter hoogte en een bullaun, een rots met een bron die lokaal bekend stond als de ‘wart-well’ omdat het water een remedie bleek tegen de wratten.

Van Clonakilty kan je verder de WAW volgen, langs een kustgebied met mooie uitzichten. Mocht je echter in tijdsnood geraken dan kan je ook gewoon de N71 volgen tot Rosscarbery en daar de wegwijzers naar de Drombeg Stone Circle volgen. De weg is er zeer smal, op de meeste plaatsen kan je geen tegenliggers passeren. Met enige hoffelijkheid is het probleem echter snel opgelost.

 Timoleague
Timoleague

 Glandore
Glandore

Drombeg
Drombeg Stone Circle

De Drombeg Stone Circle

De Drombeg steencirkel, ook wel het druïdenaltaar genoemd is één van de best bewaarde stenen cirkels van Ierland.

Hij heeft een diameter van 9.3 meter en bevat 17 stenen. Drombeg is een typisch voorbeeld van een recumbent stone circle, een liggende steencirkel die enkel voorkomt in het zuidwesten van Ierland en in Schotland. Deze cirkels hebben een grote liggende steen in het zuidwesten, geflankeerd door de grootste stenen (de Portal). De andere staande stenen zijn symmetrisch geplaatst ten opzichten van de portal en nemen in grootte af. De kleinste stenen zijn tegenover de recumbent stone (de liggende steen) geplaatst. Op de liggende steen zijn ringvormige inkervingen (“Cup en Ring-marks”) aanwezig.

Bij opgravingen in 1957 werden in het midden van de cirkel een stenen pot gevonden, met de gecremeerde resten van een jongeman, daterend uit de late Bronstijd (1100 – 800 voor Christus).

De precieze functie van de stenen cirkels is niet bewezen. Het waren plaatsen met een rituele of ceremoniële betekenis, dikwijls verbonden met begrafenissen.

Volgens sommige theoriën hebben ze ook een astronomische betekenis, in dit geval een verering van de maan. De liggende steen zou zodanig gepositioneerd zijn dat een ‘maanstilstand’ kan geobserveerd worden. Dit is een fenomeen dat zich om de 18.6 jaar voordoet. Op die momenten varieert de hoogte waarop de maan de meridiaan passeert maximaal in een periode van 14 dagen, iets wat in het bronzen tijdperk blijkbaar beter bekend was dan in de huidige tijden.

Op het terrein liggen een veertig meter voorbij de steencirkel ook nog de grondvesten van enkele ‘hutten’ en een ‘fulacht fiadh, een cirkelvormige ‘trog’ met een bron en een stookplaats, omwald met een lage stenen wal. Bij een experiment uitgevoerd tijdens de opgravingen van 1957 werd 300 liter water aan de kook gebracht met behulp van stenen die in de stookplaats werden opgewarmd. Op die manier konden dus vlees en groenten gekookt worden.

Enkele kilometers verder op de WAW kom je in Glandore voorbij aan een schilderachtig plaatsje, waar enkele bars en restaurantjes zijn. Bij goed weer kan je er op de terrasjes aan de straatkant genieten van een schitterend uitzicht. Voor ons zat de dag er daarmee al op. Ruim onvoldoende dus om WAW verder te volgen tot onze verblijfplaats in Bantry. De WAW blijft er de kustlijn volgen langs kleine wegen. Om de rest van het traject af te werken moet je rekenen op minimum één bijkomende dag.

De volledige versie over de Haven Coast (12 pagina's) vind je in ons dossier, inclusief de informatie over het vervolg van het traject : Skibbereen, Lough Hyne, Baltimore en de Eilanden van West Cork (Cape Clear, Sherkin Island).


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Ierland echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Ierland Reisgids  Ierland Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !