Mizen Head Peninsula

De baaien (Dunmanus Bay, Bantry Bay en hogerop Kenmare Bay en Dingle Bay) zijn geen fjorden, die gevormd werden door de gletsjers. De oorsprong gaat echter wel terug naar de laatste ijstijd, zo’n 20.000 jaar geleden. Door de grote ijskappen, die heel Noord-Europa (inclusief de Britse Eilanden) bedekten was het niveau van de zeespiegel sterk gedaald en stroomden hier rivieren. Door de stijging van de zeespiegel overstroomden de rivieren en werden lange baaien gevormd.

Tussen Ballydehob en Bantry volgt de WAW de kustlijn van de schiereilanden Mizen Head en Sheep’s Head. Het zijn de twee minst bekende schiereilanden, maar daarom zeker niet minder interessant. Ze zitten niet in het programma van de klassieke rondreizen. Je kan hier dus nog in alle rust genieten van de natuur.

Mount Gabriel

Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van Mizen Head is voor ons Mount Gabriel. Mount Gabriel staat gelukkig niet vermeld in de toeristische gidsen. Als je er wil van genieten, ga dan bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de namiddag, zodat je de drukste periode vermijdt.

Vanop de Mount Gabriel (hoogte 460m) heb je zuidwaarts een prachtig uitzicht op de Roaringwater Bay, met de 100 Isles

Je kan naar de top van Mount Gabriel via de L4413 (de weg die Schull met Durrus verbindt). Het is een kleine weg (éénbaansweg). Op de top rijd je door de Barnacleeve gap. 500 meter verder sla je linksaf en nog eens 500 meter kan je op de splitsing linksaf, tenminste als het hek open staat. Deze weg is nog kleiner en er zijn maar enkele passeermogelijkheden. De weg gaat naar de top, waar een radarstation staat. Er is plaats voor een vijftal wagens.

De twee witte bollen van het radarstation zie je al vanop grote afstand zien liggen.

 Mount Gabriel
Telecommunicatie

 Mount Gabriel
On top of the world

Mount Gabriel
100 eilanden

Toormore

In het plaatsje Toormore vind je op het parcours van de WAW twee bezienswaardigheden

Crookhaven

Crookhaven is nu een rustig dorpje, maar bij het begin van de twintigste eeuw bruiste het hier van de activiteiten. Het ligt op het einde van een doodlopende weg op een smal schiereiland aan de zuidkant van Mizen Head Peninsula.

Je kan hier even rondwandelen, maar de voornaamste reden voor een bezoek aan Crookhaven zijn de krab-sandwiches bij O’Sullivans. We kregen de tip van Josephine, de eigenares van B&B Edencrest en we hadden nog maar net een plaatsje gevonden toen een gepensioneerde Engelsman ons vertelde dat ‘we hier zeker de krab-sandwiches’ moesten proeven.

De tip blijkt inderdaad de moeite waard. Op onze sandwiches zit minstens evenveel krab als er thuis in een halve kilo krabsla zit (als er daar tenminste al krab inzit en geen surimi ofte namaakkrab). Met een seafood chowder erbij heb je een prima maaltijd voor zo’n 12 EUR.

Het historisch belang van Crookhaven is zijn ligging aan de zuidwestkust van Ierland. Het was de laatste (of de eerste) haven waar schepen die de Atlantische overtocht maakten konden binnenvaren om proviand of brandstof op te slaan.

Voor de handelsschepen die van Amerika kwamen was het de plaats waar ze contact namen met hun agenten (Reuters, Lloyds) om te zien naar welke haven hun vrachten moesten vervoerd worden. De communicatie tussen schip en wal gebeurde met vlaggen en semaforen (een optische telegraaf). De agenten aan wal communiceerden via de gewone telegraaf naar hun hoofdkwartieren. In het begin van de 19de eeuw woonden en werkten er 500 mensen in Crookhaven. Al bij het begin van de 20ste eeuw ging het snel bergaf: nog 125 in 1914. Momenteel zijn er nog 29 vaste inwoners. Die daling had alles te maken met een uitvinding van Marconi.

 Mount Gabriel
Barleycove

 Toormore
Altar wedge tomb

Crookhaven
Crookhaven

Barleycove

Barleycove is één van de mooiste zandstranden die we tegenkwamen op onze tocht. Vlak voorbij Crookhaven passeer je eerst een vakantiepark op de rechterkant. Iets verderop zijn er al twee mooie zandstranden.

Nog wat verder zie je vanuit de hoogte neer op een mooie baai. Hier moet je zeker even stoppen voor een zicht van bovenaf. Een ruime parking ligt 200 meter verder. Vandaar loop je over een houten pad naar een riviertje, dat je kan oversteken via een drijvende brug. Je komt dan via enkele duinen op het prachtige strand.

Het riviertje loopt naar een lagune, die je na het verlaten van de parking oversteekt via een vaste brug.

Mizen Head

Mizen Head is het meest zuidwestelijke punt van Ierland. Het ligt op het einde van het gelijknamige schiereiland.

100 jaar geleden werd hier op een eilandje voor de kust van het schiereiland een kustpost opgericht die de schepen moest waarschuwen voor de rotsen die langs de kust liggen : het Mizen Head Signal Station (momenteel ingericht als maritiem museum). Het station bleef tot in 1993 bemand en werd toen geautomatiseerd. In 1992 werd beslist om er een toeristische attractie van te maken met een bezoekerscentrum.

Het eilandje werd naderhand met een brug verbonden met het ‘vasteland’. Op het vasteland werden enkele wandelpaden aangelegd, zodat je vlot bij de verschillende uitkijkpunten komt. Je komt erbinnen via het hoofdgebouw, waar een bar / restaurant en een museum gehuisvest zijn.

In het museum staat een schaalmodel van de Fastnet vuurtoren. Die ligt op een kleine rots, een kilometer voor de kust van Crookhaven. Vanaf de parking is de toren bij goed weer nog duidelijk zichtbaar. De vuurtoren wordt ook “Ierlands traan” genoemd, omdat jij het laatste was wat de Ierse emigranten van Ierland zagen op hun weg naar Amerika.

In de Station Keeper’s Quarters van het Signal Station kan je een bezoek brengen aan de Marconi Radio Room met een collectie van landkaarten. Verder hangt er een indrukwekkend overzicht van scheepsrampen in de buurt van het zuidwesten van Ierland. Tijdens de eerste wereldoorlog werd in 1917 30% van de Britse handelsvloot tot zinken gebracht door de Duitse U-boten. Alleen al in de buurt van de Fastnet Rock werden niet minder dan 150 schepen tot zinken gebracht. De Duitse onderzeeërs kregen de schepen al vanop grote afstand in zicht door de grote rookpluimen van de motoren. Ze gingen vervolgens in de vaarrichting liggen, enkele meters onder het oppervlak en sloegen dan genadeloos toe.

De volledige beschrijvingen van Mizen Head Peninsula (10 pagina's), zijn terug te vinden in ons dossier.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Ierland echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Ierland Reisgids  Ierland Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...