Vila Real

Het stadje ligt ten noorden van de Douro, een twintigtal kilometer ten noorden van Regua, op een hoogte van 460 meter. Ze ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Corgo en Cabril. Deze stromen in een diep ravijn aan de oostzijde van de stad. Daar liggen ook enkele parken.

De voornaamste bezienswaardigheid in de buurt van Vila Real is het Casa de Mateus. Wij ontdekten er ook nog een mooi natuurgebied : de Serra do Alvão.


Casa de Mateus

Mateus is (bij ons) vooral bekend als één van de beste roséwijnen, zeker van Portugal, die vanop afstand herkenbaar is aan de specifieke vorm van zijn fles. Als je naar die wijn op zoek bent, ben je in de Casa de Mateus echter aan het verkeerde adres.
Momenteel wordt de wijn geproduceerd in Anadia, in het wijngebied Bairrada in het midden van Portugal (ten zuiden van Coimbra). De merknaam is verkocht aan een grote groep “Sogrape”.

Je kan het huis bezoeken onder leiding van een gids (12.5 EUR). Het is schitterend ingericht en bezit enkele documenten van grote historische waarde. In de tuin kan je dan vrij rondwandelen. Er is ook een proeflokaal, maar zoals gezegd, enkel van de eigen wijnproductie en niet van de Mateus rosé.


Parque Natural do Alvao

De ontdekking van de dag is echter het Parque Natural do Alvao.

De geel-paarse kleurenpracht op de bergketen die we vanaf de Casa de Mateus zagen maakte ons nieuwsgierig. Enig opzoekingswerk ter plaatse leerde ons dat in dit natuurpark een stuwmeer en de hoogste waterval te zien waren. Genoeg voor ons om een rondrit te maken in het gebied, wat ons volgende mooie beelden opleverde. Meer info is te vinden in onze reisgids. In de meeste andere reisgidsen hebben we (nadien) vruchteloos gezocht naar informatie over dit pareltje.


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids  Porto Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !