Klik hier om deze email in uw browser te lezen

Nieuwsbrief

12 oktober 2016

Beste vrienden,

In deze uitnodiging bieden we nog enkele vrije plaatsen aan voor de laatste uitstappen van dit jaar.

 • Wuppertal (Tentoonstelling Degas & Rodin) op zaterdag 12 november

 • Villa Empain op woensdag 7 december of woensdag 4 januari

 • Den Haag (Tentoonstelling Van Rodin tot Bourgeois: Sculptuur in de 20ste eeuw) en Museum Voorlinden op zaterdag 17 december


Wil je inschrijven of heb je vragen,  dan mag je me steeds contacteren (053/66.10.43 of via mail).

Met vriendelijke groeten.

Frank


Uitstap 'Den Haag'
Zaterdag 17 december

In het Gemeentemuseum van Den Haag start deze week een tentoonstelling over de ontwikkeling van de Westerse beeldhouwkunst in de 20ste eeuw.

Van Rodin tot Bourgeois: Sculptuur in de 20ste eeuw

In de geschiedenis van de beeldhouwkunst zijn grofweg drie essentiële perioden te onderscheiden: de klassieke oudheid; de renaissance waarin Michelangelo sculptuur tot een nieuw hoogtepunt bracht; en de 20ste eeuw waarin de kunstenaars sculptuur in alle opzichten de ruimte geven, hangend van het plafond, liggend op de vloer en vrij van de zichtbare werkelijkheid. De tentoonstelling vertelt aan de hand van vele internationale topstukken die nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest, het verhaal van die laatste essentiële periode in de beeldhouwkunst.

Auguste Rodin, Ernst Ludwig Kirchner, Umberto Boccioni, Constantin Brancusi, Jean Arp, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Henry Moore, Donald Judd, Louise Bourgeois zijn de hoofdrolspelers in een groots overzicht van moderne sculptuur. Van Balzac van Rodin tot en met de draadsculpturen van Sandback en Bourgeois’ beroemde spinnen: de tentoonstelling is als een wandeling langs de sculpturale hoogtepunten van de westerse kunstgeschiedenis.

Het Gemeentemuseum heeft ook een permanente tentoonstelling van het werk van Piet Mondriaan en een rijke vaste collectie met talrijke topwerken uit de 20ste eeuw.

In de namiddag is er keuze uit verschillende activiteiten :

 • Bezoek aan het nieuwe museum Voorlinden, dat gewijd is aan moderne kunst,
 • Wandelen of winkelen in het centrum van Den Haag,
 • als het weer het toelaat, een wandeling in de duinen of langs het strand.

We hebben nog 2 vrije plaatsen voor deze uitstap.

Datum : Zaterdag 17 december.
Prijs : 32 EUR (vervoer, begeleiding, parking).

De inkom van het gemeentemuseum bedraagt 13.5 EUR (gratis met de museumkaart). De inkom van het museum Voorlinden bedraagt 15 EUR.


Uitstap 'Villa Empain'

Deze villa werd in 1931 gebouwd door de architect Polak, in opdracht van Louis Empain, een zoon van de industrieel Edouard Empain. Ze is gebouwd in art deco-stijl en behoort tot één van de mooiste overgebleven bouwwerken uit die tijd.

De villa is sedert enkele jaren in het bezit van de stichting Boghossian, die er regelmatig tentoonstellingen in organiseert. Zo loopt er op dit ogenblik een tentoonstelling 'Décor', waarbij werken van diverse kunstenaars wordt getoond (Carl Andre, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, Latifa Echakhch, Monir Shahroudy Farmanfarmaian, Dominique Gonzalez-Foerster, Felix Gonzalez-Torres, Pierre Huyghe, Waqas Khan, Jeff Koons, Milena Muzquiz, Jorge Pardo,Philippe Parreno, Jeroen de Rijke/Willem de Rooij, Rosemarie Trockel en Andy Warhol).

"De kunstenaars van wie werk te zien is in Decor hebben allen de ambitie om deze
specifieke kijk op de functie van kunst radicaal te veranderen.
"

Voor deze uitstap vertrekken we rond de middag. Na het bezoek aan de villa kan eventueel nog een korte wandeling gemaakt worden in de tuinen van de Abdij van Terkameren.


Datum : Woensdag 7 december of woensdag 4 januari.
Prijs : 15 EUR (vervoer, begeleiding, parking).

De inkom van de villa bedraagt 10 EUR (reductie senioren : 8 EUR). De eerste woensdag van de maand is de inkom gratis (onder voorbehoud).


Wuppertal - Tentoonstelling Degas & Rodin

In het Von der Heydt-museum in Wuppertal loopt vanaf 25 oktober een tentoonstelling over Degas en Rodin, twee impressionisten die heel wat raakvlakken vertonen. Rodin is vooral bekend als beeldhouwer (de Denker, de Burgers van Calais, ...). Degas kennen we vooral als schilder (balletdanseressen, paardenrennen, ...) maar hij maakte ook heel wat beeldhouwwerken.

Ze kenden en waardeerden elkaar. Ze benijdden en bewonderden elkaar. De één zei over de ander: “Hij is de grootste”. Hun kunstwerken waren gratie en beweging, lichaam, ruimte en tijd. Zij portretteerden de armen en de rijken, waren gefascineerd door paarden, door vrouwen en door de fotografie. Ze zorgden voor schandalen. Ze waren outsiders en rebellen – en ze waren genieën. In hun wedloop naar de moderne kunst gooiden ze alle regels en normen overboord; ze waren wegbereiders, uitvinders van het nieuwe. Aanvankelijk bespot, werden ze uiteindelijk toch zeer bewonderd. Ze stierven allebei in hetzelfde jaar, 1917 – kort na elkaar. Zonder hen zou de moderne kunst niet hebben bestaan. De tentoonstelling maakt duidelijk hoe beiden alles in het werk stelden om een nieuwe kunst tot stand te brengen.

We bezoeken de tentoonstelling in het museum en maken aansluitend een stadswandeling in Wuppertal, waar nog vele Jugendstil gebouwen te bewonderen zijn. Misschien maken we ook een ritje in de 'zweeftrein' die door het centrum loopt.

Er is nog 1 vrije plaats.

Datum : zaterdag 12 november 2016
Prijs : 40 EUR (vervoer en begeleiding)


Interesse om mee te gaan ?

Contacteer me zo snel mogelijk via mail of telefonisch (053/66.10.43 of 0477/688.760). 


Heb je vrienden of familie die geïnteresseerd zijn om onze nieuwsbrief te ontvangen ?

Stuur hen deze mail door en vraag hen om in te schrijven via de knop hieronder.

test

 


Frank De Saedeleer
Steenweg 651
9470 Denderleeuw

Tel : 053/66.10.43
GSM : 0477/688.760
e-mail : frank_de_saedeleer@skynet.be 

BTW nr  :  BE0848039821
Rek.nr   :  BE88001677842241
lic. Garantiefonds : 9030


Om jullie te helpen om mijn winkel-link te onthouden voeg ik hem graag nog eens toe !

www.wandelenlangskusten.eu/Winkelen.php 

 • Een kamer boeken  : booking.com, hotels.com
 • Wandelreizen : SNP, Djoser
 • Vliegtickets : SN Airlines, Lufthansa, Connections
 • Een weekendje weg : Travelbird, Holidaylines, Center Parcs, Weekendesk
 • Shoppen : bol.com, Coolblue, AS Adventure