Klik hier om deze email in uw browser te lezen

Nieuwsbrief

18 maart 2018

Beste vrienden,

Alle goeie dingen bestaan uit 3. Hierbij onze bijdrage !

  • voor het bezoek aan de tentoonstelling over de dynastie van de Kadjaren (Iran) in het Louvrelens, zijn er voor zaterdag 28 april nog enkele vrije plaatsen. Het namiddagprogramma van deze uitstap is intussen ook vastgelegd : een bezoek aan de kalksteengroeven onder de stad Arras.

  • Voor de citytrip naar Wenen is de datum vastgelegd : 6 tot 9 december. Je kan een uitgebreide beschrijving van deze trip vinden in de bijlage bij deze mail. Klik hier voor meer info over de reis

  • Op zaterdag 5 mei gaan we ook nog eens naar Rotterdam voor een bezoek aan de tentoonstelling 'Hyperrealisme sculptuur' in de Kunsthal.

    In de namiddag trekken we naar de vestingstad Brielle, waar niet minder dan 400 monumenten te vinden zijn.

Meer info over de uitstappen kan je hieronder vinden.

Wil je mee, laat het dan zo snel mogelijk weten. Het aantal plaatsen is, zoals steeds, beperkt.

Met vriendelijke groeten.

Frank


L'Empire des Roses

Louvrelens

We brengen een bezoek aan de tentoonstelling in het Louvrelens. In de namiddag gaan we naar Arras, waar we een geleide wandeling maken in de ondergrondse gangen van de kalksteengroeven die zich letterlijk onder de stad bevinden. Onderweg brengen we misschien ook nog een bezoek aan één van de talrijke oorlogsmonumenten in de omgeving.

Prijs : 32 EUR (vervoer en begeleiding).  De overige onkosten worden ter plaatse betaald (Louvrelens : 10 EUR, Les boves d'Arras : 6 EUR).

Datum : zaterdag 28 april

Over de Kadjaren ...

De Kadjaren/Qajaren-dynastie was een Iraanse koninklijke dynastie van Azerbeidzjaanse afkomst die van 1796 tot 1925 over Perzië heerste.

Onder de Kadjaren vond een renaissance plaats van de Perzische kunsten. Het hof investeerde veel in de bouw van paleizen en tuinen alsook de vervaardiging van vele kunstvoorwerpen. Onder leiding van enkele vooruitstrevende ministers, vooral door de getalenteerde Nasser ed-Din Sjah, werd ook de aanzet gegeven voor een literaire bloeiperiode. Ook de beoefening van de wetenschap kreeg onder de Kadjaren een nieuw elan. Reeds onder Fath Ali Sjah en op instigatie van diens kroonprins Abbas Mirza Nayeb os-Saltaneh, werden de eerste Perzische studenten naar Engeland gestuurd.

Over Arras ...

Arras (of Atrecht), de hoofdstad van het graafschap Artois (Artesië), heeft een rijke geschiedenis. In de 10de eeuw werden hier kalksteengroeven uitgegraven : Les Boves.

We maken een rondleiding door deze ondergrondse gangen, die zich onder de stad uitstrekken. Aanvankelijk was het een plek van opgravingen en zweet, vervolgens werden de gangen gebruikt als kelders en opslagplaatsen voor de plaatselijke winkeliers, en daarna eveneens als schuilplaats voor de bewoners van Arras ten tijde van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog...


Rotterdam

Het is niet de eerste keer dat we naar Rotterdam trekken. Ditmaal gaan we 'op aanvraag' naar een tentoonstelling in de Kunsthal (waar we eerder de tentoonstelling van Botero bezochten). Wie niet geïnteresseerd is in de tentoonstelling, kan een bezoek brengen aan de markt van Rotterdam.

In de namiddag rijden we naar de Vestingstad 'Brielle', de stad die tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd werd op de Spanjaarden.

Tentoonstelling 'Hyperrealisme sculptuur'

Met de tentoonstelling ‘Hyperrealisme Sculptuur’ zet de Kunsthal Rotterdam, na het succes van de tentoonstelling ‘Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst’ in het voorjaar van 2017, de stap naar de derde dimensie. De tentoonstelling presenteert een unieke selectie hyperrealistische werken van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Van de vroege Amerikaanse pioniers onder wie George Segal, Duane Hanson en John DeAndrea tot de opkomst van de internationale beweging, vertegenwoordigd door onder andere Juan Muñoz (Spanje), Maurizio Cattelan (Italië), Berlinde de Bruyckere (België) en de uit Australië afkomstige Ron Mueck, Sam Jinks en Patricia Piccinini.

Brielle (Den Briel)

Brielle is een historische vestingstad met één van de best bewaarde vestingwerken van Nederland. De stad telt meer dan 400 monumenten en is bekend uit de geschiedenisboekjes, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’.
Binnen de vestingmuren bevinden zich de bijzondere Sint-Catharijnekerk (waar Willem van Oranje in 1575 trouwde met Charlotte de Bourbon) en het interactieve museum van de Tachtigjarige Oorlog, gevestigd in het oude stadhuis. Elk plekje, elke gevel en elke steen draagt een eigen verhaal. Niet voor niets worden door de enthousiaste Brielse gidsengroep regelmatig stadswandelingen georganiseerd.

Leuke weetjes

  • Brielle telt op één stad na (Harlingen) de meeste monumenten per inwoner van Nederland.
  • Brielle heeft zóveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Zo zijn er onder andere: de Jacobskerk, het Asyl voor oude en gebrekkige Zeelieden, het Merulaweeshuis, het Arsenaal en de Infirmerie, de Geuzenkerk, de Sloepenloods met de panden rond de mooie Maarland-haven, de molen en de vestingwerken uit 1713.
  • Brielle is de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland. Na de inval van de watergeuzen in 1572 werden 19 rooms-katholieke geestelijken ter dood gebracht, de Martelaren van Gorcum. Dit wordt elk jaar op 9 juli herdacht in en rondom de Bedevaartskerk aan De Rik.
  • Brielle bezit vier van de vijf vroegst gestukadoorde plafonds (van rond 1600) die bewaard zijn gebleven in Nederland en een groot aantal bijzondere gevelstenen.

Prijs : 36 EUR (vervoer en begeleiding).  De overige onkosten worden ter plaatse betaald (Kunsthal : 14 EUR).

Datum : zaterdag 5 mei


Interesse om mee te gaan ?

Contacteer me zo snel mogelijk via mail of telefonisch (053/66.10.43 of 0477/688.760). 


Heb je vrienden of familie die geïnteresseerd zijn om onze nieuwsbrief te ontvangen ?

Stuur hen deze mail door en vraag hen om in te schrijven via de knop hieronder.

test


Frank De Saedeleer
Steenweg 651
9470 Denderleeuw

Tel : 053/66.10.43
GSM : 0477/688.760
e-mail : frank_de_saedeleer@skynet.be 

BTW nr  :  BE0848039821
Rek.nr   :  BE88001677842241
lic. Garantiefonds : 9030

 
la