Klik hier om deze email in uw browser te lezen

Nieuwsbrief

20 januari 2018

Beste vrienden,

In deze nieuwsbrief hebben we weer 2 tentoonstellingen "op aanvraag" :

  • In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden lopen enkele tentoonstellingen over Nineveh, ooit de hoofdstad van het Assyrische rijk. We plannen een bezoek op zaterdag 10 maart.

  • In het Museum Ludwig in Keulen loopt een hommage aan James Rosenquist, één van de grote namen van Pop-art. Hier kunnen we naartoe op zondag 25 februari.

* * * * * * * * * * *

Voor ons driedaags bezoek aan Amsterdam, De Veluwe en Utrecht van 11 tot 13 juli zijn er nog enkele vrije plaatsen. Deze uitstap wordt allicht nog eens herhaald in september.

* * * * * * * * * * *

Hieronder vinden jullie alle informatie over deze uitstappen.

Wacht niet te lang om in te schrijven, het aantal plaatsen is beperkt.

Met vriendelijke groeten.

Frank


Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk

Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden

Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze tentoonstelling neemt u mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. U ziet meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea, zoals het British Museum en het Louvre, waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib. 

Er zijn nog twee kleinere tentoonstellingen :

  • Fascinatie voor Persepolis gaat over Europese reizigers, fotografen en archeologen die in de voorbije eeuwen de ruïnes van Persepolis bezochten. Het is zonder twijfel een van de meest fascinerende archeologische sites uit de antieke wereld.
     
  • De monumentale schilderijen en keramische objecten van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Qassim Alsaedy (Bagdad, 1949) ademen in alles geschiedenis. Voor deze expositie liet hij zich inspireren door het oude Nabije Oosten en de ruïnes van Nineveh, ooit de hoofdstad van het Assyrische rijk. Alsaedy exposeert in Along the Road to Nineveh bestaand en nieuw werk, in totaal 22 schilderijen en keramiek-werken.

Naast het bezoek aan de tentoonstelling kunnen we nog een wandeling maken in Leiden, of eventueel Gouda. Dit wordt bepaald in samenspraak met de deelnemers.

Datum : zaterdag 11 maart 2018
Prijs : 38 EUR (vervoer en begeleiding). 
De toegangsprijs voor de tentoonstelling bedraagt 15 EUR (2.5 EUR voor wie een museumkaart heeft). 


James Rosenquist

Ludwig Museum in Keulen

In het Museum Ludwig in Keulen loopt momenteel een tentoonstelling over James Rosenquist, één van de grote namen uit de Popart.

Popart is na vijftig jaar geschiedenis geworden. De kunst van Andy Warhol, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg en Roy Lichtenstein, grote vernieuwers in een geest van vrijheid en optimisme, veroverde haar plaats in de canon. Maar vinden we hen vandaag nog avontuurlijk?

In het geval van James Rosenquist, die vorig jaar op 83-jarige leeftijd overleed, valt dat best mee. Hij was niet zo’n cultfiguur als Warhol (de beroemdste) of Jasper Johns (de duurste). Niettemin nam hij in de Amerikaanse popart een sleutelpositie in. Bij leven kreeg hij liefst vijftien retrospectieves. Het overzicht in het Ludwig Museum in Keulen, dat de kunstenaar nog zelf hielp samenstellen, is zijn eerste postume tentoonstelling.

Ook de vaste collectie van het Ludwig museum is meer dan de moeite waard. Het museum heeft

  • de grootste Popart-collectie buiten de Verenigde Staten
  • de derde grootste Picassoverzameling ter wereld
  • een belangrijke collectie van het Expressionisme
  • een rijke collectie moderne kunst uit de 20ste eeuw.

Datum : zondag 25 februari 2018
Prijs : 42 EUR (vervoer en begeleiding). 
De toegangsprijs voor de tentoonstelling bedraagt 13 EUR. 


Reis

Amsterdam - De Veluwe - Utrecht

Op de eerste dag rijden we naar Amsterdam, waar we in de Hermitage een bezoek brengen aan de tentoonstelling

'Classic beauties'

Het menselijk lichaam heeft kunstenaars door de eeuwen heen gefascineerd. In het midden van de achttiende eeuw kreeg dit onderwerp in de kunst een nieuwe dimensie door spectaculaire opgravingen in Italië. Onder meer Canova, Thorvaldsen, Mengs, Kauffman en Batoni streefden naar de ultieme perfectie: nóg beter dan het (esthetische) ideaal van de Grieken en Romeinen. Veel kunstenaars en welgestelde jongeren gingen naar Italië om de bronnen van inspiratie op te zoeken. In de tentoonstelling maakt de bezoeker eenzelfde Grand Tour langs de beste voorbeelden van deze neoclassicistische kunst, uit de collectie van de Hermitage. 

Aansluitend aan het bezoek kunnen we ook nog een wandeling maken in hartje Amsterdam, waar steeds wel iets te beleven valt.

De Hoge Veluwe

In het Nationaal Park de Hoge Veluwe kan je naar hartelust wandelen en fietsen. Ga je liever een museum bezoeken, dan kan het Kröller-Müllermuseum, met zijn rijke collectie van Vincent Van Gogh, je zeker bekoren en het Jachthuis is zeker ook de moeite (maar slechts beperkt geopend).

Utrecht

Utrecht is opmerkelijk compact en overzichtelijk. Musea, winkels en horeca liggen centraal en de middeleeuwse binnenstad leent zich uitstekend om al wandelend te ontdekken. We nemen een kijkje in het Museumkwartier en wandelen langs de mooiste en gezelligste plekjes van de stad, lopen (of varen) langs de grachten en zijn vele werfkelders, ...


We overnachten 2x in een drie-sterrenhotel in de buurt van de Hoge Veluwe.

Datum : woensdag 11 tot vrijdag 13 juli 2018

Prijs :  270 EUR voor vervoer, begeleiding en hotel (kamer en ontbijt op basis van een 2-persoonskamer, 1x 3-gangendiner).  De meerprijs voor een éénpersoonskamer bedraagt 80 EUR. De overige onkosten worden ter plaatse betaald.


Interesse om mee te gaan ?

Contacteer me zo snel mogelijk via mail of telefonisch (053/66.10.43 of 0477/688.760). 


Heb je vrienden of familie die geïnteresseerd zijn om onze nieuwsbrief te ontvangen ?

Stuur hen deze mail door en vraag hen om in te schrijven via de knop hieronder.

test


Frank De Saedeleer
Steenweg 651
9470 Denderleeuw

Tel : 053/66.10.43
GSM : 0477/688.760
e-mail : frank_de_saedeleer@skynet.be 

BTW nr  :  BE0848039821
Rek.nr   :  BE88001677842241
lic. Garantiefonds : 9030

 
la