Porto

Porto, de tweede stad van Portugal, ligt een 300-tal kilometer ten noorden van de hoofdstad Lissabon. Het is een stad op mensenmaat, met een relatief klein centrum dat je perfect te voet kan verkennen.

De voornaamste bezienswaardigheden:

  • Igreja da Sé : de kathedraal van Porto
  • Ribeira: het oude centrum van Porto, vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO, met zijn steile straatjes en karakteristieke huizen versierd met tegeltjes (de azuleos)
  • De rivierkade beneden aan de wijk Ribeira : bij goed weer de ideale plaats voor een terrasje met zicht op de Douro en de porthuizen aan de overkant van de rivier.
  • Igreja e Torre dos Clérigos : de klokkentoren steekt hoog boven Porto uit. Om van dit uitzicht te genieten moet je wel iets meer dan 200 trappen beklimmen.
  • Een boottochtje op de Douro

Parkeertip : bezoek je Porto met de wagen en kom je vanuit het Zuiden, volg dan de Avenida Republica richting de Ponte Dom Luis I. 200 meter voor de brug sla je rechtsaf in de Rua Cabo Borges, daar heb je op je linkerkant onmiddellijk een ondergrondse parking. Van automatisatie hebben ze er nog nooit gehoord. Het uur van aankomst wordt vakkundig genoteerd door een sympathieke parkeerwachter.
Waarom deze parkeertip? Via de Ponte Dom Luis I sta je op een paar minuten aan de andere kant van de Douro, midden in het centrum van Porto. Maar nog voor je aan de brug bent, heb je aan de linkerkant een klein parkje, van waaruit je een prachtig zicht heb op de stad.

De Zuidelijke oever van de Douro, Vila Nova de Gaia, is vooral gekend omwille van zijn tientallen portkelders. Onder het motto ‘eentje is geentje’ kan je er verschillende kelders bezoeken en heerlijke Porto proeven. Voor slechts 3 à 4 euro krijg je er al een rondleiding, inclusief proeverij.

Linha Azul

Aan het meest noordelijke strand van Espinho start een wandelpad van 15 kilometer langs de kust. Het houten pad brengt je door de duinen tot in Vila Nova De Gaia. Voor wie een wandeling door het zand niet ziet zitten is dit een ideaal alternatief. Maar geen paniek voor wie het zand toch onder zijn voeten wil voelen, van op het pad zijn verschillende afslagen naar het strand.