La Francesca

Dit artikel is een blog-artikel van Angela Corrias, met een verslag over haar tweedaags verblijf in La Francesca, het vakantiedorp tussen Levanto en Bonassola. De geschiedenis van het domein en zijn eigenaars zijn een mooi voorbeeld van lokale verankering en tonen aan dat respect voor de natuur toch een mooi resultaat kan opleveren.

Morning view at La Francesca
Ochtend in La Francesca

Zoals mijn vorige post (en mijn Twitter en Facebook streams) misschien al hebben vermeld, ben ik net terug van een korte trip naar het mooie Ligurië, na Valle d'Aosta de kleinste regio van Italië (op Val d'Aosta na, ltalië's kleinste regio). Ik verbleef twee nachten in La Francesca, een vakantiedorp met zijn eigen verhaal en persoonlijkheid.

"Francesca" is een Italiaanse vrouwennaam, en dus rijst het vermoeden dat het dorp genoemd werd naar een vrouw, misschien de vrouw van wie het heeft gebouwd. Beslist een foute gok! Hoewel het mysterie van de oorsprong van die naam nog steeds onopgelost is, is er toch al grondig onderzoek geweest om te proberen een antwoord op de vraag te geven.

De Via  Francigena, die door La Francesca loopt, was een belangrijke doorgangsweg die de aansluiting en de verbinding tussen Noord en Zuid-Europa vergemakkelijkte.  Julius Caesar volgde deze weg al op zijn tocht naar Gallië. De oude Romeinse weg werd later gebruikt door pelgrims uit Frankrijk en Spanje op hun weg naar Rome. Te paard, alleen of in groep, trokken ze naar Levanto, om daar aan boord te gaan van een schip naar Rome. De naam "La Francesca" werd niet in recente tijden bedacht maar verscheen als toponiem al in de lokale kronieken die teruggaan tot 1584 en in de cartografie van topograaf Matteo Vinzoni in 1722.

Wandering La Francesca streets

Na voor verschillende doeleinden te zijn gebruikt en aan verschillende eigenaars te hebben toebehoord, heeft La Francesca, op zijn grondgebied van ongeveer 15 hectare, 55 vakantieappartementen, een restaurant, een cafetaria, een mini-markt, een tennisbaan, een voetbalveld, een zwembad en talloze natuurlijke wandelpaden voor wie de prachtige lokale biodiversiteit wil ontdekken die zich kan beroemen op kostbare planten zoals oregano, tijm, jeneverbesboom, lavendel en zelfs orchideeën. De flora hangt ook af van het gebied, want La Francesca is zo groot dat zelfs de flora er varieert, en hogerop altijdgroene struiken worden aangetroffen zoals de brem, de mastiek boom (Pistacia Lentiscus), rozemarijn, mirte, de aardbeiboom, de Rhamnus alaternus (of Italiaanse duindoorn) en de erica arborea, in de volksmond boomheide genoemd.

In 1999 heeft een verschrikkelijke brand in het gebied 400 hectare van het lokale bos vernietigd en ook in La Francesca zware schade aangericht. Nadat de brand was geblust, ontvingen de eigenaars vele aanbiedingen van mensen die het wilden kopen. "Ze beloofden er een spectaculair vakantiedorp te bouwen, waar mensen niet zouden kunnen uitmaken of ze in Italië, Dubai of Egypte waren." ." Dat vertelde Marco, journalist en filmmaker, samen met zijn vrouw Giovanna, fotograaf en filmmaker, de huidige eigenaars van La Francesca. "Hoe zouden wij dat hebben kunnen laten gebeuren? En hij voegde eraan toe: "Biodiversiteit is echte schat van La Francesca."

Sea view from La Francesca
Zeezicht vanaf La Francesca

Dat is hoe het allemaal begon. Na de brand sloofden Giovanna en Marco hun mouwen op bouwden er zelf een vakantiedorp voor toeristen, bezoekers, pasgehuwden, gezinnen, bruiloften en voor de lokale bewoners die voor een tijdje aan de routine wilden ontsnappen. En werkelijk, in het dorp is van de buitenwereld niets te zien. Je ziet enkel de azuurblauwe zee en, bij helder weer, de berg Monviso en Corsica. Doordat het in een brede vallei ligt is het dorp ook van buitenaf niet te zien.

Afgezien van de emotionele binding die Marco heeft met de plaats die zijn eigen moeder in een tijdspanne van 4 jaar heeft gekocht van 32 vorige eigenaars en piekfijn heeft uitgebouwd, slentert hij met plezier door de steegjes en over de geplaveide Romeinse paden terwijl hij zich overgeeft aan herinneringen van toen hij een kind was en zijn eerste reis naar La Francesca maakte, een tocht van acht uur rijden van Milaan, door smalle straatjes waar slechts een voertuig door kon, en waar kronkelende wegen en woest land moest overwonnen worden.

Road to the cafeteria
Weg naar de cafetaria

Helaas, ben ik er slechts twee dagen gebleven en afgezien van het wandelen door het grote park, kon ik dus niet echt genieten van wat La Francesca te bieden heeft. Als ik de kans had gehad om langer te blijven, wat zou ik dan hebben gedaan? Om te beginnen zou ik naar een van de lokale markten in naburige Levanto of Bonassola zijn gegaan, of zelfs mezelf hebben verwend met het winkelen bij de kruideniers in het befaamde Cinque Terre en mijn eigen maaltijden hebben bereid. in de kitchenette van mijn appartement met, desgevallend, al de lokale seizoensproducten waardoor de regio Ligurië beroemd is. Ik zou waarschijnlijk van mijn maaltijd hebben genoten op mijn balkon en daarna een wandeling hebben gemaakt en foto's, of gewoon hebben, rondgezworven in de luie stemming en slow motion die een dergelijke sfeer oproept.

The dining room of one of the apartments
De woonkamer in één van de apartementen

Ik zou hebben rondgedoold op de natuurlijke paden om de verschillende planten te ontdekken en ook om de ongewone sites te zien, zoals de zes kopermijnen, die de plaats een ware historische waarde geven. Afgezien van de culturele en sacrale waarde, is koper een mineraal dat kostbaar is voor een gezond bestaan en het metabolisch proces bevordert samen met aminozuren en vitamines, en daarbij de cellen beschermt en de zenuw- en cardiovasculaire systemen stimuleert. Koper is niet de enige grondstof die te vinden is op La Francesca,  waar ook marmer, goud en serpentine rotsen te vinden zijn die waarschijnlijk dateren uit de Upper Jurassic, tussen 180 en 70 miljoen jaar geleden, wanneer door een diepe kloof in de aardkorst het magma naar boven is gekomen.

A view of Levanto's gulf from La Francesca
Een zicht of de Golf van Levanto vanaf La Francesca

In La Francesca zijn veel activiteiten mogelijk, en terwijl dit een goede zaak is, het is ook een nadeel: het zalige nietsdoen zou u ertoe kunnen verleiden er de ganse tijd te blijven, wat zonde zou zijn, in Ligurië, op een steenworp van Cinque Terre.

Angela Corrias

www.chasingtheunexpected.com

Dislaimer: Angela werd uitgenodigd voor een verblijf in La Francesca, maar kon haar verslag onafhankelijk opstellen. 

Voor meer informatie over La Francesca : www.villaggilafrancesca.it"