Positano

Positano is voor de meeste bezoekers van de Amalfitaanse kust het eerste dorp dat ze bezoeken tijdens hun tocht langs de Amalfitaanse kust. Het is een vrij mondaine plaats, met prachtige, dure hotels, heel wat kunstgalerijen en een eigen modelabel. De witte huizen, in oosterse stijl gebouwd, liggen tegen de bergwand aangeplakt. Het dorp wordt door de Lattari-bergketen tegen de noordenwinden beschermd. Met zijn vele kleine strandjes, waarvan een aantal privé, is het één van de populairste dorpjes.

Positano Positano - Amalfitaanse Kust

Langs de smalle straatjes (autovrij) zijn er talrijke winkeltjes en galerijen en vooral vele Engelse en Amerikaanse toeristen.

Positano - Moda Positano - koepel

Het ontstaan van Positano houdt het midden tussen geschiedenis en legende. Volgens de legende werd Positano gesticht door Poseidon, de god van de Zee, als uiting van zijn liefde voor de nymph Pasitea.

De sirenen, die Odysseus op zijn zwerftocht door de Middellandse Zee, het hoofd op hol moesten brengen met hun mooie liederen, zouden dit gedaan hebben van Li Galli, de eilandjes die tegenover Positano liggen. Odysseus, gewaarschuwd door Kirke, stopte de oren van zijn bemanning vol met bijenwas en liet zich zelf aan de mast vastbinden. Enkel zo kon hij verhinderen dat zijn schip op de klipper te pletter liep.

De Romeinse keizer Tiberius gebruikte Positano als opslagplaats voor graan. In de tijd van de Maritieme republieken, werd Positano verschillende malen geplunderd door Pisa. De huizen werden meer en meer in de hoogte gebouwd om zo beter beschemd te zijn tegen de invallen.

Vanaf het midden van de 12e eeuw, verloor het net als Amalfi, aan belang. Het was pas in het begin van de 19e eeuw dat de streek weer werd ontdektdoor de Duitse, Britse en Amerikaanse toeristen. Er ontstond een bloeiende mode-industrie. Er werd een eigen merk 'Moda Positana' gecreëerd, dat getypeerd wordt door kleurige bloemenmotieven.

Moda Positano Positano Moda

Montepertuso

Het dorpje boven Positano is vooral bekend omwille van 'gat in de rots'. Als je vanaf het eindpunt van de Sentiero degli Dei in Nocelle, doorwandelt naar Positano, kom je hier voorbij. Vanuit Montepertuso wachten je nog wel een 1000-tal trappen vooraleer je in het centrum van Positano aankomt.

Montepertuso