Limoncello

Limoncello is allicht één van de meest gekende italiaanse dranken.  Het is een zoete, vrij sterke (35°) alcoholische drank, die bij voorkeur en vooral ijskoud gedronken wordt na de maaltijd.

De oorsprong van de Limoncello zou op Capri liggen, maar langs de ganse Amalfitaanse Kust vind je producenten die de drank op min of meer artisanale wijze produceren.

De echte limoncello kan enkel gemaakt worden van citroenen die uit de streek komen en die beschermd wordt door een P.G.I. label (Protected Geographical Indicator). De citroenen moeten bovendien op een biologische manier geteeld worden, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

De citroenen worden overvloedig geteeld aan de Amalfitaanse kust. Op de terrassen langs de heuvels vallen de plantages vooral op in de winter, als ze bedekt zijn met groene of zwarte netten. Waarvoor de bedekking dient ?   Niet voor de 'citroenvlieg', maar wel om de vruchten te beschermen tegen de hagelbuien, die in de wintermaanden (en zelfs tot in mei) de streek kunnen teisteren.

bescherming Citroenen citroenen

Voor de productie van de limoncello wordt niet het sap van de citroenen gebruikt, maar enkel de schil (vandaar het belang van de biologische teelwijze van de citroenen.

citroenen voor de export productie limoncello

Zelf Limoncello maken ?

Je kan het ook zelf proberen, hoewel het hier toch moeilijk is om biologische citroenen op de kop te tikken. Wil je het toch proberen, dan volgt hier het recept ...

Ingrediënten :

Werkwijze

Hoe bepaal je het alcoholpercentage van de limoncello die je maakt ?

Om het alcoholpercentage te berekenen moet je maar enkele berekeningen maken

Het resultaat proef je op de tong, in de keel en tot in de slokdarm ! Heerlijk, maar uiteraard met mate te drinken.  Voor onze poging proberen we toch met iets minder alcohol. Met 1/2 liter alcohol, 1/2 liter water en 400 gr suiker zouden we met bovenstaande formule op een alcoholpercentage van ong. 38% uitkomen, wat ons nog steeds ruim voldoende lijkt ! 

Locale Producenten


Bestel onze reisgids

Wij hebben onze eigen reisgids voor de Amalfitaanse Kust gemaakt. Je vindt er onze favoriete plaatsen in de dorpjes, de wandelingen met de mooiste uitzichten en suggesties voor excursies in de omgeving. 80 bladzijden, boordevol informatie om alles om je bezoek aan de Amalfitaanse Kust voor te bereiden.

Naast de reisgids kan je bij ons ook gedetailleerde wandelkaarten bestellen.

Reisgids Amalfitaanse Kust


Van Furore tot Positano


Van Maiori tot Furore


SorrentoOp onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of de Amalfitaanse Kust echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids Amalfi

Onze reisgids
8 EUR


Van Maiori tot Furore


Sorrento


Capri


Van Vietri sul Mare tot Maiori

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !