Amalfi

Amalfi is gelegen in de provincie Salerno en de regio Campania, een 50-tal kilometer ten zuiden van Napels. Het stadje is opgenomen in de UNESCO lijst van Werelderfgoed.

Amalfi heeft een rijke geschiedenis. De oudste sporen dateren uit de 6e eeuw. Er ontstond een bloeiende haven van waaruit handel werd gedreven over de hele Middellandse Zee. De 'Tavole Amalfitane', een code die de regels voor maritiem recht beschreef, bleef nog tot 1570 na Christus in gebruik.

In de 9e eeuw na Christus werd in Amalfi de eerste van vier maritieme republieken van Italië gesticht. (De andere republieken waren Pisa, Genua en Venetië.) De stad telde rond 1000 een bevolking van niet minder dan 70.000 inwoners.

In 1073 vielen de Noormannen binnen vanuit Apulië. De stad behield een aantal rechten, tot ze in 1135 werd ingenomen door Pisa, waarna ze haar economisch belang verloor.

De meeste sporen van dit oude verleden werden in 1343 weggeveegd door een tsunami, gevolg van een zeebeving.

Amalfi heeft een 'zusterstadje' : Atrani, dat aan de andere kant van een vooruitstekende rots ligt. Hieronder een zicht op Amalfi en Atrani, vanaf het uitkijkpunt boven de Torre del Ziro"

Atrani Amalfi


Bezienswaardigheden

De voornaamste herinnering aan het rijke handelsverleden van Amalfi zijn enkele resten van het oude Arsenaal. Als je het straatje inloopt, recht tegenover de Dom, zie je één van de arsenalen achter de tralies op de linkerkant. In deze arsenalen werden de schepen gebouwd en vandaar uit te water gelaten.

Duomo AmalfiDe belangrijkste bezienswaardigheid van Amalfi is de Duomo San Andrea. Een steile trap met 62 treden leidt vanaf de Piazza del Duomo naar de Dom. Eigenlijk zijn er twee kerken, een katholieke en een protestantse. De oudste werd gebouwd rond 1200 in Lombardisch Romaanse stijl. In de 19de eeuw werd er één kerk van gemaakt, met een voorportaal waarin duidelijk arabische invloeden werden verwerkt.

Let vooral op

In de crypte van de kerk worden de relieken bewaard van de Heilige Andreas. Deze apostel was de broer van Petrus. Na de dood van Christus ging Andreas naar Klein-Azie, Turkeye enTracië. Hij werd beschermheilige van Ukraine, Roemenië en Rusland alsook van Constantinopel.  Hij stierf aan het kruis in Patras, aan de noordkust van de Peloponesos. Volgens de overlevering weigerde hij te sterven aan een traditioneel kruis, omdat hij hierdoor teveel op Christus zou lijken. Daarom werd hij aan een kruis met X-vorm vastgebonden.

Op afbeeldingen staat hij dan ook steeds met een X-vormig kruis, dat nu nog altijd een Sint-Andreaskruis wordt genoemd.

In 1208, na de val van Constantinopel, werden de relikwien van Sint Andreas overgebracht naar Amalfi door de kardinaal Peter van Capua, die van Amalfi afkomstig was. Deze worden bewaard achter het altaar in de crypte van de Dom van Amalfi.

San Andreas San Andreas in Amalfi Kathedraal

Aansluitend bij de Dom ligt de Chiostro del Paradiso, een kleine kruisgang, waarin momenteel het archeologisch museum is gevestigd. Ook hier zijn duidelijk Moorse invloeden te herkennen. Het is een oase van rust, op voorwaarde dat je de piekuren van de toeristen kan vermijden.

Chiostro Amalfi

Het monument op de Piazza Flavio Gioia, gelegen aan de haven, verwijst naar Flavio Gioia, die hier wordt voorgesteld als uitvinder van het kompas.

Museo della Carta

Grotta dello Smeraldo ligt een 5-tal kilometer ten westen van Amalfi in Concai dei Marini. Van daaruit is ze enkel met een bootje en bij rustig weer te bereiken via de zee (15 minuten). Oorspronkelijk lag deze grot boven zeewater, maar door de vulkanische activiteit in de ondergrond kwam ze onder water te staan. Ze werd pas herondekt in 1932.

De grot is zo'n 2000 m² en is op sommige plaatsen tot 24 m hoog. Talrijke stalagtieten hangen aan het plafond en zorgen voor een kleurrijk spektakel door het invallende licht. Uit het water rijzen ook enkele enorme stalagmieten op, sommige zo'n 10 meter hoog.

Valle dei Mulini : een prachtige wandeling langs watervallen en met prachtige uitzichten op Amalfi.  Dit is wat je mist bij een 'standaard' bezoek aan Amalfi

Een verblijfplaats in Amalfi ?

Amalfi Coast Rental