Artenara

Artenara is het hoogst gelegen dorp van Gran Canaria. Het ligt op 1219 meter boven de zeespiegel. Het dorpje ligt op de GC210, tussen Tejeda en San Nicola de Aldea.

De Iglesias di San Matias staat in het centrum van het dorpje, maar de belangrijkste religieuze bezienswaardigheid is de kapel van de Virgen de la Cuevita. Die ligt 500 meter oostwaarts. Als je met de rug naar de kerk staat, neem je best de weg die links naar omhoog gaat (via een korte haarspeldbocht. Je kan ook de weg rechts gaan in de richting van de Mirador de Unamano. Even verder kom je aan het Museo Casas Cuevas. Neem de eerste afslag links. Even verderop moet je dan links de trappen nemen die aan kapel uitkomen.

Artenara

ArtenaraArtenara

Artenara kerk

De kapel van de Virgen de la Cuevita (2) ligt in een grot, te midden van andere grotwoningen. Over de herkomst van het beeldje zijn er verschillende versies. Volgens sommigen werd het beeld in de 14de eeuw meegebracht door Franciscaner monniken die vanuit Mallorca de Canarische Eilanden kwamen christianiseren. Ze bereikten Artenara met een klein beeldje van de maagd Maria, dat ze in een grot plaatsten, die met de hulp van de bekeerlingen in de rotsen werd uitgehouwen. Deze versie is vreemd gezien de Spanjaarden slecht in de tweede helft van de 15de eeuw het eiland zouden veroveren.

Volgens een andere versie werd het beeld in 1783 meegebracht door migranten uit Amerika. De kapel in de grot werd in de tweede helft van de 19de eeuw gevoelig vergroot. Voordien bood ze maar plaats voor een tiental personen.

Binnenin de kapel staat naast het beeld ook nog het altaar, gehouwen uit één blok met een hoogte van 3.5 meter en een biechtstoel.

Het beeld van de Virgen wordt half augustus weggehaald en in de San Matias parochiekerk geplaatst, waar het door de parochianen en bedevaarders wordt aanbeden. De laatste zondag van augustus wordt het in een kleurige optocht teruggebracht naar de grot. Bij die gelegenheid is er zelfs een wielerwedstrijd (de Santa Maria de la Cuevita wordt aanbeden als patrones van de wielrenners). Dat is ook de reden waarom je langs de GC210 een mooi beeld van een wielrenner vindt.

Virgen de la Cuevita

Virgen de la CuevitaVirgen de la Cuevita

Virgen de la Cuevita

In het dorp vind je heel wat mooie uitkijkpunten :

Caldera Pinos de Galdar

Deze krater ligt vlakbij de splitsing van de GC-21, de weg tussen Artenara en Valleseco, en de GC-70; de weg naar Galdar. Zuidwaarts kan je via de GC-150 naar Cruz de Tejeda.

De Caldera de los Pinos de Galdar is samen met de Montanon Negro een uitzonderlijke getuige van de meest recente vulkanische activiteit op het eiland. De Montanon Negro is van het Stromboli-type en barstte uit via verschillende lavastromen. De Caldera de los Pinos de Galdar is dan weer een explosief type. De foto hieronder, genomen op de GC-150 doet ons trouwens denken aan onze wandeling op de Stromboli (vooral dan aan de afdaling).

Het uitzicht over het noordelijke deel van het eiland ziet er volgens het infobord spectaculair, maar bij onze doortocht reikt het zicht niet verder dan de balustrade !

Caldera

Panorama


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids     Reisgids Tenerife   Lanzarote_Reisgids   Reisgids La Gomera   Reisgids Madeira


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids

Reisgids Gran Canaria

Wandelkaart Gran Canaria

Reisgids Tenerife

Reisgids Tenerife

Reisgids La Gomera

Reisgids La Gomera

Lanzarote_Reisgids

Reisgids Lanzarote

Reisgids Madeira

Reisgids Madeira


Help ons door dit te delen met je vrienden !